ßßß
Smażymy racuszki!2 szklanki mleka3 szklanki mąki3 dag drożdży2 łyżeczki cukru1 duże jajko, szczypta soli2 duże jabłka pokrojone w kostkę.Zrobić rozczyn: 2łyżki mąki ,drożdże ,0,5 szklanki letniego mleka ,cukier, zamieszać i odstawić na 15min, aby drożdże zaczęły działać.Następnie dodać resztę składników, dobrze wymieszać i poczekać aż ciasto podrośnie.Wsypać pokrojone jabłka, albo i nie, jeżeli chcemy mieć racuszki bez jabłek.Smażyć na oleju, uważać na temperaturę. Zbyt wysoka spowoduje szybkie przypalenie, a ciasto w środku będzie surowe.Łyżkę, którą nakładamy ciasto na patelnię maczać w kubku z zimną wodą, aby lepiej spadało.Do racuszków możemy podać śmietanę, konfitury ,ale równie wyśmienite są posypane cukrem pudrem.