ßßß Cookit - przepis na Na słodko-racuchy drożdżowe z jabłkami.

Na słodko-racuchy drożdżowe z jabłkami.

nazwa

Wykonanie

Przepis "zaczerpnięty" od Ani moją zmianą były tylko starte na tarce o grubych oczkach jabłka, nie kroiłam ich w kostkę.
Składniki:
300 gram mąki,
40 gram drożdży,
szczypta soli,
2 łyżki cukru,
1 jajko,
1,5 szklanki mleka,
4 jabłka,
olejek waniliowy,
Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek, kruszymy drożdże, zasypujemy je cukrem i wlewamy połowę letniego mleka. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie obieramy jabłka, ścieramy je na tarce o grubych oczkach.
Do zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałe składniki na ciasto i całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy jabłka, mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Na rozgrzany na patelni olej nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy na wolnym ogniu z obu stron.
Usmażone racuszki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego ;)
Źródło:http://kulinarnyzakatekao12.blogspot.com/2013/03/na-sodko-racuchy-drozdzowe-z-jabkami.html