ßßß
Ostatnio wypróbowuję wszystkie ciekawe przepisy na różnego typu placuszki. Przypadkiem natknęłam się na przepis siostry Anieli na racuszki z jabłkami i oczywiście od razu wypróbowałam. Wyszły pyszne, coś pomiędzy pancakes, a pączkami (ze względu na pulchność ciasta). Jak dla mnie idealny na śniadanie, obiad, kolację, albo coś pysznego gdy nie ma nic do kawy. Gorąco polecam :)
Składniki:½ kg mąki (ok. 3 szklanki)1 szklanka letniego mleka3 dag drożdży4 łyżki cukru2 jajka1 łyżeczka soli1 łyżka oleju1 duży cukier waniliowy lub kilka kropli aromatu waniliowego2 – 3 duże jabłkaOlej do smażenia racuszków*cukier puder do posypaniaDrożdże rozpuszczamy z cukrem w letnim mleku i pozostawiamy do wyrośnięcia.Mąkę wsypujemy do miski, tworzymy dołek, do którego dajemy sól, jajka, olej, cukier waniliowy i wyrośnięte drożdże.
Całość wyrabiamy łyżką lub widelcem na jednolitą masę i pozostawiamy do wyrośnięcia.Jeśli ciasto jest bardzo gęste można do niego dolać kilka łyżek mleka lub wody. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do ciasta drożdżowego i jeszcze raz mieszamy.
Ciasto kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz i pieczemy obustronnie na złoty kolor.
Upieczone racuszki można posypać cukrem pudrem.
R E K L A M A