Wykonanie
KURCZAK ZAPIEKANY Z WARZYWAMI POD
SEREM Z DODATKIEM
SOSU BESZAMELOWEGO WINIARY„ Paczka ze smakiem” od
Winiary odebrana z paczkomatu InPost już w ubiegły czwartek czeka na wykorzystanie, a ja totalnie nie mam pomysłu... Tak sobie siedziałam i myślałam co tym razem... mam ochotę na
kurczaka... więc zapiekanka, bo dawno nie robiłam. Z wykorzystaniem
Sosu beszamelowego do zapiekanek
Winiary. Strzał w dziesiątkę! Zakupy zrobiłam i zdałam sobie sprawę, że mam proporcjonalnie za dużo produktów, więc postanowiłam, że zrobię dwie zapiekanki. Jedna dla mnie a druga dla mojego brata.Zatem do dzieła!!!




SKŁADNIKI ( na dwa naczynia żaroodporne):

1
brokuł,500g
piersi z kurczaka,około 1kg
ziemniaków,1 puszka
kukurydzy,2 opakowania
sosu beszamelowego do zapiekanek
Winiary,
przyprawy –
zioła prowansalskie,
przyprawa do kurczak złocista Kamis,
oliwa z oliwek,2 opakowania tartego
sera (około 300g),WYKONANIE:
Pierś z kurczaka kroimy w niewielkie kosteczki lub plasterki, łączymy z
przyprawą złocistą do kurczaka z Kamisa oraz łyżką
oliwy i dokładnie mieszamy. Podsmażamy na patelni.
Ziemniaki kroimy w talarki, oprószamy
ziołami prowansalskimi i podsmażamy na
oleju wykorzystując patelnię, na której przed chwilą przygotowaliśmy
kurczaka.
Brokuł gotujemy al dente, odcedzamy i wykładamy do miski, aby wystygł następnie jeszcze go kroimy na mniejsze kawałki. Kiedy wszystkie składniki mamy już przygotowane przechodzimy do wykładania naczyń żaroodpornych warstwami.Naczynia skraplamy
oliwą z oliwek i kładziemy pierwszą warstwę
ziemniaków, następnie pokrojonego
kurczaka oraz
brokuł i
kukurydzę – po drodze oczywiście przyprawiamy – dosłownie odrobinę, bo
przyprawa użyta do
kurczaka ma już odpowiednio mocny smak, więc jedyne
przyprawy to odrobina
ziół prowansalskich oraz
pieprzy czy mielonego
chilli. Całość polewamy
sosem beszamelowym przygotowanym wcześniej w garnuszku zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na wylany sos kładziemy drugą warstwę
ziemniaków i na samym końcu posypujemy
startym serem.Zapiekamy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200C

SMACZNEGO !!!
