ßßß
DŻEM Z PIGWY:SKŁADNIKI:2kg owoców pigwy,2 kg cukru,WYKONANIE:Pigwę myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na cząstki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Następnie zalewamy zimną wodą i gotujemy powoli na wolnym ogniu aż owoce zmiękną. Z cukru i 1 litra wody gotujemy gęsty syrop. Pigwę odcedzamy i wkładamy do garnka z syropem. Przykrywamy i odstawiamy na dobę. Kiedy syrop już postoi 24h wyciągamy owoce, a sam syrop gotujemy. Kiedy się zagotuje wrzucamy pigwę z powrotem do garnka z syropem i zestawiamy z ognia na około 10 minut. Następnie musimy jeszcze trzy razy doprowadzić zawiesinę do wrzenia zanim całkowicie zdejmiemy ją z ognia. Na koniec całość gotujemy na wolnym ogniu, aby pigwa stała się przezroczysta. Gorącą konfiturę wkładamy do wyparzonych słoików, obracamy je do góry dnem i studzimy pod kocem.NALEŚNIKI KLASYCZNE:SKŁADNIKI (na około 15szt.):250g mąki,1 jajko,250ml mleka,50 ml wody,½ łyżeczki oleju,szczypta soli,olej do smażenia (u mnie odrobinka, bo mam taką patelnię, na której smażę naleśniki bez tłuszczu).WYKONANIE:Wszystkie składniki łączymy ze sobą najlepiej za pomocą miksera, ale można również energicznie wymieszać. Patelnię rozgrzewamy z odrobinką oleju. Smażymy cienkie naleśniki – wylewam na oko z mojej chochelki ok. ¾. Smażymy z obu stron. Naleśniki muszą być złociste.Podajemy z ulubionym dżemem posypane cukrem pudrem.