Wykonanie
Pewnego jesiennego wieczoru zamarzył mi się kubek gorącej, aromatycznej
herbaty z
cytryną i świeży, jeszcze ciepły murzynek. Jak zwykle nie obyło się bez dylematów - murzynek przełożony
wiśniami, a może murzynek z
gruszkami...Postanowiłam zrobić oba ;) Z jednej porcji ciasta, w dwóch małych formach (tortownica o średnicy 18 cm) oraz keksówka (22x7,5). Dziś już wiem, że to był dzień na murzynka z
wiśniami - nie doczekał nawet sesji fotograficznej...MURZYNEK- 3
jajka- 1,5 szklanki
cukru- 1,5 szklanki
mąki- 1 mały
proszek do pieczenia- 2 kieliszki
wódki (u mnie
wódka gruszkowa)- 3 łyżki
kakao- 1 margaryna/masło (250g)- 4 łyżki przegotowanej
wody
dodatkowo:-
dżem do przełożenia ciasta-
gruszka lub inne
owoceMasa:Roztopić margarynę/masło z połową ilości
cukru, dodać
kakao i 4 łyżki przegotowanej
wody. Masę ostudzić, wlać
wódkę. Odlać z tego 3/4 szklanki na polewę, resztę zostawić do ciasta.Ciasto:3
żółtka utrzeć z resztą
cukru, dodać
mąkę i
proszek do pieczenia, wlać resztę masy a na koniec połączyć delikatnie łyżką z ubitą na sztywno pianą z
białek.Do ciasta można powtykać pokrojoną na małe kawałki
gruszkę lub inne
owoce.Piec 35-45 minut.Ciasto można przełożyć
dżemem. Wystudzone ciasto polać gotową polewą. Ja następnym razem zmienię polewę ciasta - udekoruję je rozpuszczoną w kąpieli
wodnej czekoladą, która będzie gęstsza i lepsza w smaku.

SMACZNEGO :)