ßßß


Sernik:1,20 kg zmielonego sera50 dag cukru pudru2 łyżki mąki ziemniaczanej12 jajek30 dag margaryny2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaWykonanie:Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser zmieszany z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Lekko wymieszać. Gotową masę serową podzielić na dwie równe części. Upiec w temp. 170*C przez ok. 35-40 min.Biszkopty (trzy):9 jajek1 1/2 szklanki cukru1 1/2 szklanki mąki pszennej1 kisiel czerwony (użyłam wiśniowy)1 płaska łyżeczka kakao1 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaWykonanie:Podane składniki podzielić na 3 części i ubijać 3 biszkopty (każdy z 3 jajek). Do jednego dodać suchy kisiel, do drugiego kakao, trzeci pozostaje bez dodatków - żółty.Biszkopt czwarty (biały):2 białka2 łyżki cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1/3 łyżeczki proszku do pieczeniaWykonanie:Biszkopt czwarty (biały): Ubić białka z cukrem, dodając mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Na blaszkę wykładać łyżką (kupkami, na przemian) wszystkie cztery kolory ciasta. Upiec w temp. 170*C przez ok. 35-40 min.4Masa jabłkowa:2 kg winnych jabłek2 łyżki masła1 galaretka czerwona1 galaretka zielonaWykonanie:Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka. Pod przykryciem smażyć chwile na wolnym ogniu. Następnie jabłka podzielić na dwie części: do jednej dodać suchą zieloną galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Do drugiej dodać czerwoną galaretkę i postępować tak samo jak z częścią pierwszą (do jabłek można dodać cukier według własnego smaku i uznania, oraz szczyptę barwnik dla lepszego koloru).Przełożenie:Sernik-masa zielona-biszkopt kolorowy-masa czerwona-sernik.Wierzch posypać cukrem pudrem lub polać polewą i udekorować według uznania.Smacznego!