Wykonanie
Dziś zachęcam was do upieczenia pysznego sernika, a pochodzi on z książki siostry Anastazji. Te ciasta zawsze się udają i są wprost przepyszne. Ponieważ
biszkopt wychodzi bardzo wysoki, więc ja piekłam na blaszce 37x25, natomiast serniki wykonałam z podwójnej porcji. Do masy
jabłkowej użyłam użyłam 3 słoików 0,9 l gotowych
jabłek, które jesienią przygotowałam własnoręcznie.



Sernik:1,20 kg
zmielonego sera50 dag
cukru pudru2 łyżki
mąki ziemniaczanej12
jajek30 dag
margaryny2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:
Margarynę utrzeć z
cukrem, dodając po jednym
żółtku,
ser zmieszany z
mąką i
proszkiem do pieczenia. Dodać ubitą na sztywno pianę z
białek. Lekko wymieszać. Gotową masę
serową podzielić na dwie równe części. Upiec w temp. 170*C przez ok. 35-40 min.
Biszkopty (trzy):9
jajek1 1/2 szklanki
cukru1 1/2 szklanki
mąki pszennej1
kisiel czerwony (użyłam
wiśniowy)1 płaska łyżeczka
kakao1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:Podane składniki podzielić na 3 części i ubijać 3
biszkopty (każdy z 3
jajek). Do jednego dodać suchy
kisiel, do drugiego
kakao, trzeci pozostaje bez dodatków - żółty.
Biszkopt czwarty (biały):2
białka2 łyżki
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:
Biszkopt czwarty (biały): Ubić
białka z
cukrem, dodając
mąkę ziemniaczaną z
proszkiem do pieczenia. Na blaszkę wykładać łyżką (kupkami, na przemian) wszystkie cztery kolory ciasta. Upiec w temp. 170*C przez ok. 35-40 min.4Masa
jabłkowa:2 kg
winnych jabłek2 łyżki
masła1
galaretka czerwona1
galaretka zielonaWykonanie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Masło rozgrzać, dodać
jabłka. Pod przykryciem smażyć chwile na wolnym ogniu. Następnie
jabłka podzielić na dwie części: do jednej dodać suchą
zieloną galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Do drugiej dodać
czerwoną galaretkę i postępować tak samo jak z częścią pierwszą (do
jabłek można dodać
cukier według własnego smaku i uznania, oraz szczyptę barwnik dla lepszego koloru).Przełożenie:Sernik-masa zielona-
biszkopt kolorowy-masa czerwona-sernik.Wierzch posypać
cukrem pudrem lub polać polewą i udekorować według uznania.Smacznego!