Wykonanie
Dziś zachęcam was do przygotowania gulaszu węgierskiego. Podany z plackiem ziemniaczanym smakuje rewelacyjnie, szczególnie w chłodne zimowe dni.




Składniki:1 kg
łopatkimąkasólpieprzolejkostka rosołowaliść laurowykilka ziaren ziela laurowego2 ząbki
czosnku1-2
czerwone papryki5 dużych
pieczarek1 puszka krojonych
pomidorów2 łyżki
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
ostrej paprykiWykonanie:
Mięso kroimy w kostkę, oprószamy
mąką i podsmażamy na
oleju. W garnku zagotowujemy 3 szklanki
wody z kostka, liściem i zielem. Dodajemy
mięso, dusimy na małym ogniu.
Cebulę i
czosnek kroimy w kostkę, smażymy na tłuszczu po
mięsie, gdy się zeszkli dodajemy mielona
paprykę, chwilę podsmażamy i dodajemy do
mięsa.
Pieczarki kroimy i podsmażamy, dodajemy do
mięsa. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę
paprykę i dodajemy do gulaszu. Doprawiamy
solą oraz
ostrą papryką, dodajemy
pomidory z puszki. Gotujemy 40 minut. Jeśli gulasz jest zbyt rzadki zagęszczamy łyżką
mąki wymieszanej z niewielka ilością
wody. Zagotowujemy a następnie doprawiamy
pieprzem.Podajemy z plackiem ziemniaczanym, a przepis na pyszne placki ziemniaczane znajdziecie tutajSmacznego!