Wykonanie
Ten rok obfituje w
cukinie, więc warto zrobić spore zapasy na zimę. Ja zrobiłam pyszną
sałatkę, a przepis zaczerpnięty od siostry Anastazji. Zachęcam do wypróbowania, bo naprawdę jest pyszna.


Składniki :1 kg
cukini1/2 kg kolorowej
papryki1/2 kg zielonych
ogórków5
cebul1
marchew ( na tarce1–2 łyżki
natki pietruszki1–2 ząbki
czosnkuWykonanie:
Cukinie i
ogórki poszatkować i zasolić, pozostawić na 3 godziny.
Paprykę oczyścić i pokroić w paseczki. Oczyszczoną
marchew zetrzeć na tarce, a
cebule pokroić w piórka.Zalewa:1/2 szklanki
octu1/2 szklanki
wody1/2 szklanki
oleju1/2 szklanki.
cukruWykonanie:Składniki zalewy zagotować, przestudzić i połączyć z warzywami. Nakładać do słoików, dolewając powstałej zalewy. Brzegi słoików wycierać do sucha, zamknąć i pasteryzować 15 minut. Po tym czasie słoiki wyciągnąć, ułożyć na ściereczce do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.Smacznego!