Wykonanie
Po długiej nieobecności dodaję ciasto zaczerpnięte, które znalazłam tutaj

Składniki na
biszkopt:6 jaj6 łyżek gorącej
wody180 g
cukru180 g
mąkiszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:
Żółtka utrzeć z
cukrem i gorącą
wodą, do uzyskania pulchnej masy.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli i dodać do masy
żółtkowej, delikatnie mieszając dodawać
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do blaszki ( 25 x 35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C, około 35 minut. Wystudzić.Masa
jabłkowo -
ananasową:1 kg
jabłek1 puszka
ananasów w zalewie2 - 3 łyżki
cukru2
galaretki cytrynoweWykonanie:Obrane i pokrojone w ósemki
jabłka rozprażyć, dodać zmiksowane wraz z zalewą
ananasy, mieszając, zagotować. Wsypać
galaretki i
cukier mieszając do rozpuszczenia. Wystudzić. Gdy masa zacznie tężeć, wyłożyć ją na
biszkopt. Schłodzić.600 ml
śmietany kremówki2 - 3 łyżki
cukru pudru100 g
mlecznej czekolady120 g
cappuccino ( u mnie
śmietankowe )6 łyżeczek
żelatyny + 1/3 szklanki
wody + 1/3 szklanki wrzątkuWykonanie:
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając
cukier puder. Dodać
cappuccino, zmiksować. Dodać startą
mleczną czekoladę, połączyć.
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki
wody, gdy napęcznieje rozpuścić ją we wrzątku. Miksując na najmniejszych obrotach, wlać
żelatynę do masy. Masę wyłożyć na warstwę
jabłkowo-
ananasową.Dodatkowo:starta
gorzka czekolada do posypaniaPosypać startą,
gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce.Smacznego i miłego wypoczynku !