ßßß
Składniki na biszkopt:6 jaj6 łyżek gorącej wody180 g cukru180 g mąkiszczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczeniaWykonanie:Żółtka utrzeć z cukrem i gorącą wodą, do uzyskania pulchnej masy. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodać do masy żółtkowej, delikatnie mieszając dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do blaszki ( 25 x 35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C, około 35 minut. Wystudzić.Masa jabłkowo - ananasową:1 kg jabłek1 puszka ananasów w zalewie2 - 3 łyżki cukru2 galaretki cytrynoweWykonanie:Obrane i pokrojone w ósemki jabłka rozprażyć, dodać zmiksowane wraz z zalewą ananasy, mieszając, zagotować. Wsypać galaretki i cukier mieszając do rozpuszczenia. Wystudzić. Gdy masa zacznie tężeć, wyłożyć ją na biszkopt. Schłodzić.600 ml śmietany kremówki2 - 3 łyżki cukru pudru100 g mlecznej czekolady120 g cappuccino ( u mnie śmietankowe )6 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wody + 1/3 szklanki wrzątkuWykonanie:Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Dodać cappuccino, zmiksować. Dodać startą mleczną czekoladę, połączyć. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki wody, gdy napęcznieje rozpuścić ją we wrzątku. Miksując na najmniejszych obrotach, wlać żelatynę do masy. Masę wyłożyć na warstwę jabłkowo-ananasową.Dodatkowo:starta gorzka czekolada do posypaniaPosypać startą, gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce.Smacznego i miłego wypoczynku !