Wykonanie
Najprostszym sposobem na wykorzystanie
fasoli jest zupa. Taka zupa jest nie tylko smaczna, pożywna, ale również rozgrzewająca. jako dodatku do zupy urzyłam
makaronu nitki, bo taki mi najlepiej smakuje.


Składniki:2 ćwiartki z
kurczaka25 dag
fasoli Jaś2-3
marchewki1
pietruszkakawałek
selera2-3 listki z
selera1 gałązka
lubczyku2 łyżki
masła2-3 łyżki
mąki na zasmażkękostka bulionowa
sólpieprzziarenka smakuWykonanie:
Fasolę namoczyć w wodzie ( najlepiej na noc).
Mięso oczyścić,w łożyć do
wody, dodać
fasolę i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć szumy i dodać
przyprawy. Warzywa oczyścić, pokroić na kawałki i dodać wówczas kiedy
fasola będzie prawie miękka. Na patelni rozgrzać
masło dodać
mąkę i usmażyć na złoty kolor. Gorącą zasmażkę dodać do gotującej się zupy i nie mieszając!, gotować na wolnym ogniu, do momentu aż zasmażka się rozpuści. Wówczas unikniemy grudek.
Makaron gotujemy oddzielnie i podajemy bezpośrednio do talerza. Posypujemy drobno posiekana
pietruszką.Smacznego!