Przepis na tę surówkę chomikowałam w swoich zbiorach od dawna. I nie potrzebnie, bo kiedy już ją przygotowałam okazała się bardzo smaczna. Połączenie soku pomarańczowego z czerwoną kapustą i cebulą tworzy bardzo smaczny dodatek do potraw mięsnych i rybnych. W brew moim obawom sok pomarańczowy nie dominuje , ale nadaje oryginalnego smaku. I choć moje chłopy nie przepadają za słodkimi surówkami, to tą zjedli ze smakiem.Składniki:główka czerwonej kapustycebula2 jabłkasok z 1 pomarańczy5 dag rodzynekolejcukiersólWykonanie :Kapustę cienko poszatkować, blanszować w osolonej wodzie, odstawić do wystudzenia . Do zimnej kapusty dodać obraną i posiekaną cebulę, obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka, wsypać rodzynki i wlać sok z pomarańczy. Wszystkie składniki wymieszać doprawić solą, cukrem, skropić olejem . Podawać do dań mięsnych i rybnych.Smacznego!Przepis zgłaszam do akcji Tęcza smaków z kolorem fioletowym.