ßßß Cookit - przepis na Bordowa surówka z pomarańczą

Bordowa surówka z pomarańczą

nazwa

Wykonanie

Przepis na tę surówkę chomikowałam w swoich zbiorach od dawna. I nie potrzebnie, bo kiedy już ją przygotowałam okazała się bardzo smaczna. Połączenie soku pomarańczowego z czerwoną kapustą i cebulą tworzy bardzo smaczny dodatek do potraw mięsnych i rybnych. W brew moim obawom sok pomarańczowy nie dominuje , ale nadaje oryginalnego smaku. I choć moje chłopy nie przepadają za słodkimi surówkami, to tą zjedli ze smakiem.
Składniki:
główka czerwonej kapusty
cebula
2 jabłka
sok z 1 pomarańczy
5 dag rodzynek
olej
cukier
sól
Wykonanie :
Kapustę cienko poszatkować, blanszować w osolonej wodzie, odstawić do wystudzenia . Do zimnej kapusty dodać obraną i posiekaną cebulę, obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka, wsypać rodzynki i wlać sok z pomarańczy. Wszystkie składniki wymieszać doprawić solą, cukrem, skropić olejem . Podawać do dań mięsnych i rybnych.
Smacznego!
Przepis zgłaszam do akcji Tęcza smaków z kolorem fioletowym.
Źródło:http://przepisy-misiaczek.blogspot.com/2013/12/bordowa-surowka-z-pomarancza.html