Wykonanie
Swego czasu wzięłam z Biedronki gazetkę z inspiracjami kulinarnymi i spodobał mi się ów przepis. Ponieważ nie bardzo lubię monotonię w kuchni, więc przygotowałam je.
Smakowo są bardzo pyszne i nikt z najbliższych nie wybrzydzał.

Składniki:60 dag
łopatki wieprzowej1
czerwona papryka10 dag
szynki wędzonej350 ml.
bulionu1
cebula1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka
tymianku1 łyżka
mąki1 łyżka
masła100 ml
oliwysólpieprzWykonanie:
Mięso pokrój w plastry, rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą, przypraw
solą,
pieprzem i
tymiankiem.
Cebulę posiekaj,
paprykę pokrój w kostkę, a
szynkę w paski. Na patelni rozgrzej łyżkę
oliwy, przesmaż
szynkę do lekkiego zrumienienia, dodaj
cebulę,
paprykę,
natkę pietruszki i smaż ok. 5 minut na wolnym ogniu. Farsz dopraw do smaku
solą i
pieprzem. Na każdy plaster połóż łyżką farsz, brzegi
mięsa zawiń do środka i zawiń w roladki. Na patelni rozgrzej pozostałą
oliwę i smaż roladki na rumiano ze wszystkich stron, następnie podlej
bulionem i duś do miękkości. z
mąki i
masła przygotuj zasmażkę i zagęść powstały sos. W razie potrzeby dopraw do smaku
solą oraz
pieprzem. Roladki podawaj z sosem oraz ulubionymi dodatkami.Smacznego!