Wykonanie
To ciasto jest pracochłonne, ale warte takiego poświęcenia. Jest wprost przepyszne, oczywiście dla tych , którzy lubią
owoce. Ja i moi najbliżsi wprost za nimi przepadam. Jeżeli chcesz zaskoczyć gości, to do dzieła.


Biszkopt ciemny:8 jaj1 1/4 szklanki
cukru1 szklanki
mąki1/4 szklanki
kakaoWykonanie:
Białka ubić utrwalić
cukrem i nie przerywając ubijania dodać
żółtka. Następnie dodać przesianą
mąkę z
kakao i delikatnie wymieszać, Upiec. Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty.
Biszkopt jasny:6 jaj1 szklanka
cukru1 szklanka
mąkiWykonanie:
Biszkopt jasny wykonać w ten sam sposób co
biszkopt ciemny. Upiec.Wkładka kokosowa:6
białek20 dag
cukru20 dag
kokosu1 łyżka
mąki ziemniaczanejWykonanie:Ciasto
kokosowe wykonać w ten sam sposób co pozostałe
biszkopty. Upiec.Masa karpatkowa:1 gotowy krem do karpatki3 kostki
masła ( bez
oleju )sok z 1/2
cytrynykieliszek
wódki lub
spirytusuWykonanie:Krem do karpatki przygotować według przepisu na opakowaniu, a następnie utrzeć z
masłem i
sokiem z cytryny. Na końcu dodać
spirytus.Masa wiśniowa:1 opakowanie
wiśni 1 litr ( mrożone, z kompotu lub w
syropie ).
Wiśnie zalewamy 1 litrem
wody, zagotowujemy i dodajemy
cukier i szczyptę
cynamonu. Rozpuszczamy w tym 3
galaretki wiśniowe.Masa
jabłkowa:4-5
jabłek0,75 litra
wody2
galaretki zieloneWykonanie:Zagotowujemy
wodę i rozpuszczamy w niej
galaretki a następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę
jabłka i pozostawiamy aż zaczną tężeć.Przełożenie ciasta:Placek ciemny smarujemy cienko kremem i gdy
wiśnie zaczną dobrze tężeć wykładamy je na krem. Przykładamy
ciastem kokosowym, następnie smarujemy masą karpatkową i przykładamy jasnym
biszkoptem posmarowanym gotową masą
krówkową.
Biszkopt jasny przykładamy na
kokosowy, masą
krówkową do masy karpatkowej i lekko dociskamy.
Biszkopt jasny smarujemy resztą masy i wykładamy tężejąca masę
jabłkową. Przykładamy plackiem ciemnym. Dekorujemy.Smacznego!