Wykonanie
Kolejne pyszne i bardzo imponujące ciasto. Jest bardzo smaczne więc polecam na przyjęcia rodzinne. Mojej rodzinie bardzo posmakował i myślę że tobie również. Przepis pochodzi z książki 143 Przysmaki siostry Anastazji.

CIASTO
POMARAŃCZOWE25 dkg
margaryny15 dkg
cukru kryształu40 dkg
mąki6 jaj1 szklanka
soku pomarańczowego3 łyżeczki
drożdży w proszku4-5 łyżek jasnego
dżemuMargarynę utrzeć z
cukrem, dodając
żółtka,
sok pomarańczowy,
dżem i
mąkę z
drożdżami.. Ubić pianę z
białek i delikatnie wmieszać w ciasto. Podzielić na 2 części i przełożyć do wysmarowanych tłuszczem jednakowych blaszek. Odstawić do wyrośnięcia, a następnie upiec w temp.180 st.CIASTO
SEROWE60 dkg
sera białego zmielonego25 dkg
cukru pudru1
budyń waniliowy bez
cukru6 jaj15 dkg
margarynyowoce( kostka suszona)
Margarynę utrzeć z
cukrem, dodając
żółtka,
ser z
budyniem i
owoce. Ubić pianę z
białek i delikatnie wmieszać w ciasto . Upiec sernik w temp. 180 st.MASA JAGODOWA1/2 l
mleka2 budynie
śmietankowe bez
cukru25 dkg
masła2 łyżki
cukru kryształu1 słoik
dżemu z
jagódZ
mleka,
cukru, budyniu ugotować
budyń.
Masło utrzeć, dodając przestudzony
budyń, a na końcu zmiksowany
dżem. Podzielić na 2 części.Składać:ciasto
pomarańczowe-połowa masy-ciasto
serowe- druga połowa masy-ciasto
pomarańczowe- polewa.