Wykonanie
Ciasto robione już dosyć dawno temu, bo na ostatnie święta, ale byłem tak zadowolony z rezultatów, że postanowiłem jednak opublikować przepis. Proporcje są mocno orientacyjne, ale ciasto jest na tyle łatwe, że trudno je zepsuć.- 2 i 1/2 szklanki
mąki- 2/3 szklanki
cukru- 2/3 szklanki
oleju- nieduży, ugotowany, starty drobno
burak- 3 kopiaste łyżki
kakao- pół paczki
proszku do pieczenia (takiego na kilogram
mąki)-
cukier wanilinowy- łyżka
mąki migdałowej (po prostu zmiel
migdały na proszek)-
wodaSuche składniki mieszamy, dodajemy
olej i wyrabiamy ciasto. Stopniowo dolewamy letnią
wodę aż do uzyskania gęstej, lejącej, ciągnącej się mazi. Wtedy dodajemy
buraki. Po upieczeniu rozkrawamy i przekładamy powidłem. na polewę:- 2 tabliczki wegańskiej
czekolady- pół szklanki
mleka sojowego- łyżka/dwie wegańskiej
margarynyWrzucamy składniki do rondelka i podgrzewamy aż
czekolada się stopi, a następnie lekko redukujemy aby masa nie była zbyt wodnista.
Margaryna sprawi, że po zastygnięciu nie będziemy
mieli problemu z krojeniem ciasta ;) Po wierzchu posypałem jeszcze
płatkami migdałowymi.


