Wykonanie

Bardzo szybka zapiekanka i nie trzeba się dużo przy niej narobić. Same łatwo dostępne składniki.Potrzebujemy:- paczkę
ciasta francuskiego (3zł)- puszkę
czerwonej fasoli (2zł)- pół puszki krojonych
pomidorów (1zł)- kostkę
tofu (180g) (3,5zł)-
ziemniaki (wedle uznania) (1-2zł)- 3-4 łyżki
płatków owsianych- opcjonalnie trochę ziaren dyni i
słonecznika-
sól,
pieprz,
ostra papryka,
czosnekZiemniaki obrać i ugotować. Ja użyłem 6 dużych
ziemniaków, można dać więcej, ale wtedy zapiekanka prawdopodobnie będzie strasznie zapychająca.
Potem pokroiłem
ziemniaki.Do miski wrzucamy pozostałe składniki (
fasolę odcedzamy z zalewy) i rozgniatamy (
tofu można zetrzeć na tarce), doprawiamy, dokładnie mieszamy.Do brytfanki wkładamy
ciasto francuskie i wsadzamy masę. na wierzch nakładamy pokrojone w plastry
ziemniaki. Solimy po wierzchu i polewamy trochę
olejem. Dzięki temu
ziemniaki będą ładnie zarumienione.Wsadzamy do piekarnika na 40 minut (200 stopni).Z całości wyjdą 4 porcje dla normalnie jedzących ludzi (ja się nie kwalifikuję).Koszt to około 12-13 zł za całość czyli jakieś 3 zł za porcję. Jak na studencką kieszeń to chyba niezła kwota.
