ßßß Cookit - przepis na kasza bulgur z pesto z rukoli

kasza bulgur z pesto z rukoli

nazwa

Wykonanie

Znacie, jedliście? Ja nie, nie w takim połączeniu....no i jak dla mnie rewelacja!
Pesto z rukoli może śmiało konkurować z tym z bazylii, jest bardzo aromatyczne, wyraziste w smaku, czuć każdy z poszczególnych składników, które pięknie razem współgrają. Naprawdę polecam. Pesto można również wykorzystać jako pastę do kanapek albo dodatek do jakiś paluchów, nachosów....jak ktoś lubi;)
Kaszę bulgur zaś, polecam niezmiennie i niezmiernie, bo jest bardzo smaczna!!!
Chyba tyle na dziś, trzeba się szykować na trening, czasu mało, a tu jeszcze trochę roboty mam.
Bez odbioru.
Aaaa, przepis to chyba nie jest, raczej propozycja obiadowa....jak tam dacie czegoś mniej lub więcej, świat się nie zawali, choć...według Michela Moran pestem powinno nazywać się tylko to zrobione z bazylii.
Jak dla mnie....sami wiecie, najważniejsze, że jest pyszne:)
Przygotowanie: około 30 minut
Koszt: 12 zł
Składniki:
opakowanie rukoli
8-10 orzechów włoskich w łupinie
kilka łyżek słonecznika prażonego
3 duże ząbki czosnku
szczypta soli różowej
pieprz czarny świeżo zmielony
około 45 ml oliwy z oliwek
kilka łyżek startego parmezanu
natka pietruszki i czarny sezam do posypania
* kasza Bulgur - ugotowałam 300 g ( z przeznaczeniem na dwa dni)
około litr bulionu
60 g masła
1 szalotka - dla nadania smaku
Kaszę gotuję wedle zaleceń na opakowaniu - ewentualnie odsyłam TUTAJ .
Słonecznik prażę na suchej patelni. Orzechy łuskam.
Czosnek wyciskam przez praskę, umieszczam go w naczyniu, podobnie jak resztę składników, miksuję wszystko na jednolitą masę.
Kaszę i pesto układam na talerzu wedle uznania. Posypuję posiekaną natka i czarnym sezamem.
<3
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2015/01/kasza-bulgur-z-pesto-z-rukoli.html