ßßß Cookit - przepis na ostra zupa z jarmużem

ostra zupa z jarmużem

nazwa

Wykonanie

W końcu go mam, kupiłam. Pomysłów było sporo PRZED zakupem, a jak już go dostałam, to stwierdziłam, że chipsów jednak z jarmużu nie zrobię, zupa...hmm, zupa może też nie, sałatka? Nieee wiem;/
No i mosz. Zrobiłam zupę.
Wyszła pyszna, bo nie ciężka, nie wzdymająca, bo wiadomo, że jarmuż od kapusty się wywodzi, lekko pikantna, bo płatków chilli dodałam, no i kminek, żeby wiecie cooo...;)
Zupa idealna dla wege, użyłam jedynie dobrej jakości masła.
Myślę jeszcze o zrobieniu sałaty z jego udziałem jakiejś takiej prostej, ot kilka składników, a Wy macie jakieś fajne sposoby na wykorzystanie tej zieleniny?:)
Przygotowanie: 35 minut
Koszt: 9 zł
Składniki:
świeży jarmuż - kilka liści
8 małych ziemniaków
3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
2 garści mrożonych warzyw - mieszanka jesienna
sól morska
pieprz czarny
szczypta płatków chilli
3 płaskie łyżki śmietany 18%
łyżka masła
kilka liści świeżej bazylii
Ziemniaki obieram ze skóry, myję i kroję na plastry - nie za grube.
Do garnka wrzucam masło, rozpuszczam, następnie dodaję warzywa, mieszam, podsmażam chwilę.
Następnie dodaję ziemniaki, zalewam całość zimną wodą - trochę ponad poziom. Doprowadzam do wrzenia, solę.
Jarmuż wkładam do miski i zalewam zimną wodą, chwilę go odmaczam - jakoś tak mi się wydaje, że lepsze to, niż zwykłe opłukanie liści, które są trochę karbowane...
Odsączam i wycinam jedynie części liścia, zielone żyłki wyrzucam, po czym wrzucam liście do reszty składników. Nie zapominam o płatkach chilli i kukurydzy.
Gotuję całość jakieś 25 minut.
Na minutę przed wyłączeniem dodaję wcześniej zahartowaną śmietanę, doprawiam pieprzem i świeżo posiekaną bazylią.
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2014/01/ostra-zupa-z-jarmuzem.html