Wykonanie
A takie coś sobie ukręciłam. Szybkie danie, jednogarnkowe - prawie;p ...no i bardzo smaczne, wiadomo.Takie może
bele co, ale uwierzcie mi, że nie mam czasuuuuuuu obecnie na coś więcej!!No nie mam i już. Ta moja mała principessa oczekuje fajerwerków 24h :D Z drugiej strony, takie daniasą dobrym mykiem dla osób, które nie wiedzą CO, nie chce się, etc...Nawet ostatnio kumpel mnie pytał o jakieś szybkie danie z
makaronem, byle nie było
łososia czy
mięsa, no to w
sumie jest...Aaaa, no i jeszcze jedno, wiem, danie może nie wygląda zbyt apetycznie, ale
makarony z sosem chyba tak mają, nie?? ;p Choć, starałam się, aby nudle nie tonęły w sosie, bo ja tak tego nie lubię...Przygotowanie: 30 minutKoszt: 11 złSkładniki:
makaron świderki Podravka na dwie osoby500 g
pieczarek1
por1
cebula150 ml
śmietany 18%sól,
pieprz1
papryczka chilliszczypta suszonej
bazyliigarść świeżej
natki pietruszkiłyżka
masłałyżka
oliwy z oliwekkilka pestek z dyni
kurkuma - łyżka
starty ser - opcjonalnie
Pieczarki obieram, myję, siekam na drobną kostkę.
Pora kroję w piórka.
Cebulę siekam na kostkę.
Masło i
oliwę rozgrzewam na patelni, dodaję najpierw
cebulę, minutę - dwie podsmażam, następnie dorzucam
pora i smażę do momentu aż nieco zmięknie. Kiedy oba składniki zeszklą się, dodaję
pieczarki,
solę,
pieprzę, dorzucam posiekane
chilli, mieszam i podsmażam do złapania przez
pieczarki koloru.Na jakieś dwie minuty przed zdjęciem patelni z gazu, wlewam
śmietanę, mieszam energicznie( na małym ogniu). Dodaję posiekaną
natkę.Jednocześnie gotuję
makaron na al dente, w lekko osolonej wodzie z dodatkiem
kurkumy. Odcedzam.
Makaron łączę z sosem, mieszam, ewentualnie doprawiam. Przekładam porcyjkę do miseczki, posypuję
natką, pestkami i odrobiną
sera.



