Wykonanie
A teraz właściwy post ...;pNo! Jest kolejna zapiekanka, bardzo dobra, pyszna może, ale nie wypada się chwalić, nie?;pW każdym razie nam smakuje, zwłaszcza, że jest...
ser...mhmmm,
będę go spalać najbliższe sto lat,ale co tam...jak się chce żreć...;pMam nadzieję, że Was nie zanudzam nimi, ale one są takie wdzięczne, szybkie, łatwe, no co tu dużo gadać, idealne dla mnie...zwłaszcza teraz, kiedy Brzdącówa zaczyna fikać;DMój Luby zajada się nimi, bo każda smakuje inaczej, choć nie są nadzwyczaj wyszukane.Przepis zaczerpnięty z książeczki ciekawej o zapiekankach różnych Teresy Orszaj...zmodyfikowany nieco, bo
śmietana 18 a nie 12%, papryczki,
przyprawy i
ser mozzarella na moją modłę;DPrzygotowanie: 20 min + 15 min w piekarnikuKoszt: około 15 złSkładniki:2
torebki ryżu Paraboiled12 większych
pieczarek1
papryka białapół
papryki zielonej ostrej1
czerwona cebulasól ziołowa,
pieprz czarnyzioła prowansalskie150 g
sera mozzarella4
jaja z wolnego chowu
natka pietruszki - garść3 łyżki
śmietany 18 %2 łyżki
masłałyżka
mąki pszennejprzyprawa PERI-PERI(odrobinka)
Ryż gotuję zgodnie z info na opakowaniu. Odcedzam, odstawiam na bok.
Papryki myję, oczyszczam z nasion, siekam na drobno.
Natkę siekam.
Jajka gotuję na twardo. Odstawiam do wystygnięcia.
Cebulę kroję na kostkę.
Pieczarki myję, kroję na plastry.
Masło rozpuszczam na patelni, dodaję
cebulę, chwilę ją smażę, następnie dokładam
pieczarki,
solę,
pieprzę, podsmażam do momentu, aż
pieczarki złapią kolor, na koniec dodaję
śmietanę i
mąkę, mieszam energicznie - aż wszystko ładnie się połączy, bez grudek, etc...Podsypuję
sos pieczarkowy ziołami, mieszam, odstawiam.
Ryż mieszam z otrzymanym sosem, dodaję
natkę, mieszam.Formę smaruję
masłem, wypełniam ją
ryżem z
sosem pieczarkowym, na wierzch
daję przekrojone na pół
jaja,
ser, posypuję
przyprawą PERI-PERI.Zapiekam w 180 stopniach z termoobiegiem przez 15 minut.









Macie dzisiaj eldorado;p Dwa posty z rana...fiu fiu;D