Wykonanie
Matkoooo, niech mnie ktoś pacnie w ten kaczy łeb!!! Masakra!! Proste placki, prosty przepis, a ja...?3
razy zabierałam się do nich marnując składniki.... ....... bez komentarza!! Nie wiem co mi się stało w mózg, za każdym razem coś nie tak...dzień taki jakiś lewy czy co?!!? Najpierw wszystkie składniki siup do jednej michy, bez zastanowienia...bo sobie gadałam z Ksenią...tak było przyjemnie, że jak się kapłam, fru do kosza - nadmieniam, że byłam przy końcu wykonania. Za drugim razem dałam za dużo
mąki - domyślcie się CO sobie powiedziałam pod nosem...! Dopiero za trzecim razem wyszło, BO sobie przygotowałam wszystkie składniki w odpowiednich proporcjach, poustawiałam na blacie i czytałam na głos ;D Rany!!!Śmiałam się
potem, ale co z tego jak trochę poszło na zmarnowanie...
jajek mi szkoda i
płatków, bo eco, dobre i takie tam....ech ;/No nic, na fit wychodząc nie zabrałam torby, musiałam się wrócić...nie wiem o co chodzi...pomijam fakt,że wszystko mi w tym dniu leciało z rąk. Sialalalalalaaa.Przepis podaję,
póki mój mózg jeszcze działa;pPrzygotowanie: około 65 minutKoszt: 16 złSkładniki:1,5 szklanki
płatków owsianych3/4 szklanki
mąki pszennej2 szklanki
maślanki3
jaja5 łyżek roztopionego
masła2 łyżki
cukrułyżeczka
sody oczyszczonejsól - szczypta2-3 łyżki
sezamuPłatki wsypuję do miski, zalewam
maślanką, odstawiam na 30 minut.
Jajka myję, wybijam do miski, dodaję
cukier,
masło, miksuję na najwyższych obrotach, aż masa będzie jednolita. Masę jajeczną łączę z
płatkami, miksuję.Nadal miksując dodaję
mąkę,
sodę,
sól.Odstawiam powstałą masę na 15 minut. Niech ciasto odpocznie.
Olej rozgrzewam na patelni, łyżką nakładam odpowiednie porcje, smażę placki z obu stron na rumiany kolor.Po usmażeniu układam je na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu - szkoda, że nie całego ;pPodaję je z
jogurtem naturalnym,
winogronem jasnym i ciemnym i odrobiną
sezamu.




