ßßß Cookit - przepis na (tłoczonego na zimno)

(tłoczonego na zimno)

nazwa

Wykonanie

...Sobie dzisiaj dogadzamy, a co... Dawno nie jadłam owoców morza, w sumie nie wiem dlaczego,
jakbym o nich zapomniała...a że krewetki lubimy, to sobie zrobiliśmy;). Tak więc po przedpołudniowym sprzątaniu M czas na relaks...idealnie byłoby z białym winem, no ale cóż...Kiedyś;p
Moja propozycja na dziś jest jak zwykle banalna w przygotowaniu, smaczna, o ile ktoś nie powie "łeeeee", no i elastyczna, bo nadaje się pod imprezę na przykład.
Połówek stwierdził, że "zaj****", zjadł dwie porcje, ja z resztą też...;p
...Reszta dnia dla mnie, dla Niego...czyli laba pełną gębą;)
Przygotowanie: około 30-35 minut
Koszt: 15 zł
Składniki:
1,5 torebki ryżu jaśminowego
opakowanie krewetek koktajlowych
koperek
puszka kukurydzy
sól niskosodowa
pieprz cytrynowy
2-4 łyżki oleju sezamowego
ewentualnie sos chilli
Do miski wrzucam odsączoną kukurydzę, podsypuję ją pieprzem. Odstawiam.
Ryż gotuję około 10-12 minut na bardzo małym ogniu, oczywiście w lekko osolonej wodzie.
Odcedzam, odstawiam na chwilę na bok.
Na patelni rozgrzewam na początek około łyżki oleju, ale również na bardzo małym ogniu, dodaję ryż, mieszam składniki powoli, żeby przeszły swoim smakiem. Po kilku minutach dodaję krewetki (rozmrożone), znów mieszam. Przez następne około 10 minut stoimy przy kuchence, ponieważ ryż z krewetkami nie może się przypalić, musimy wręcz co jakiś czas podlewać masę olejem, ale odrobinką...Wówczas danie przejdzie lekko ostrym smakiem oleju, będzie bardziej wyraziste i ryż nie będzie suchy.
Na sam koniec, czyli kiedy krewetki zarumienią się, jakby zamkną, dodaję pieprz, sól i koperek, mieszam.
Łączę ryż z krewetkami z kukurydzą, raz jeszcze mieszam.
Żeby uzyskać jeszcze bardziej wyrazisty smak krewetek, można sobie je skroplić sosem chili ,
bądź słodko-kwaśnym, My nie dodaliśmy...
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2013/01/cos-na-lunch-czyli-odrobina-krewetek-w.html