Wykonanie
Co prawda jadam takie zupki rzadziej niż częściej, ponieważ Połówek woli z
mięsem, mnie z kolei nie zależy aż tak...ale dziś będzie po mojemu;))Choć...obiecałam Mu pieczone
ziemniaki z farszem...taaak, robiłam je całkiem niedawno, na pewno widzieliście...więc powiedzmy, że załapie się na dwa dania...... Ja chcę pochwalić się pyszną zupą;))Przygotowanie: 60 minutKoszt: 10 złSkładniki:3
porykilka
ziemniakówłyżka
masła250 ml
bulionuprzyprawysól,
pieprzziele angielskieliść laurowy1
marchewka1
kalarepałyżka
śmietany 18% - opcjonalnie
natka pietruszkiZaczynam od mycia warzyw, obrania ich i pokrojenia na mniejsze kawałki.Oczywiście z
pora zostawiam tylko tą białą część, zieloną odcinam i wyrzucam.Ważne, żeby
pora bardzo dokładnie umyćNastępnie na rozgrzane
masło (do garnka) wrzucam
pora i duszę go do zeszklenia.Dodaję pokrojone w kostkę
ziemniaki i znów duszę kilka minut, po czym dokładam
marchewkę i
kalarepę. Zalewam całość
bulionem, dorzucam
liść laurowy i
ziele zngielskie i gotuję na małym ogniu jakieś 40 minut.Doprawiam w
między czasie
przyprawami,
sól i
pieprz dodaję na końcu. Zupę można podbić
śmietaną, ja dałam odrobinkę, tak na smak raczej...** Tego rodzaju zupy zazwyczaj miksuję na krem,
groszkową czy
marchewkową...podaję oczywiście z grzankami...Jednakże dziś nacieszę oczy kawałkami
pora, którego wręcz uwielbiam;D



...no i oczywiście
ziemniaki dla Połówka i dla jednej takiej Funfeli ;)))