ßßß Cookit - przepis na Risotto z ryżu jaśminowego i dzikiego z ciecierzycą

Risotto z ryżu jaśminowego i dzikiego z ciecierzycą

nazwa

Wykonanie

Uwodzicielska dzikość orientu z akcentem czarnej porzeczki...
Bardzo ciekawa kompozycja różnorodnych smaków. Ryż jaśminowy, ciecierzyca prażona z curry, ryż dziki, suszona czarna porzeczka, cebulowe krążki, koperek, natka pietruszki... a dodatkowo może pojawić się tutaj jeszcze świeża kolendra. Pamiętajcie, że dziki ryż zawiera o wiele więcej białka niż jego biały odpowiednik i sporo cennych minerałów, a dodatkowo ma bardzo ciekawy smak, dlatego warto po niego czasem sięgnąć. Danie jest dość pracochłonne i wymaga udziału kilku garnków, jednak zdecydowanie warto spróbować. Idealny pomysł na obiad nie tylko dla wegetarian. :)
Składniki na 2 duże porcje:
120 g dzikiego ryżu,
200 g ryżu jaśminowego,
180 g ciecierzycy,
2 łyżeczki przyprawy curry,
3 łyżki suszonej czarnej lub czerwonej porzeczki,
pół białej cebuli,
pół czerwonej cebuli,
4 łyżki oliwy z oliwek,
3-4 łyżki mąki pszennej,
pół pęczka natki pietruszki,
pół pęczka koperku,
2 szczypty soli,
2 szczypty czarnego pieprzu.
Jak to zrobić?
Ciecierzycę namaczamy przez kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie wodę tę wymieniamy i gotujemy ciecierzycę przez póltorej godziny na średnim ogniu.
Dziki ryż gotujemy około 50 minut. Pod koniec gotowania solimy.
Ryż jaśminowy gotujemy w lekko osolonej wodzie 12 minut.
Cebulę czerwoną i białą kroimy w okragłe krążki, które obtaczamy w mące i smażymy na patelni, na 2 łyżkach oliwy z oliwek z obydwu stron na rumiany kolor.
Ugotowaną i odsączoną z wody ciecierzycę, rumienimy na patelni na 2 łyżkach oliwy z 2 łyżeczkami przyprawy curry.
Mieszamy ze sobą dziki i jaśminowy ryż, soczewicę, suszoną porzeczkę. Doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Układamy na talerzach, posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz koperkiem, a następnie ozdabiamy rumianymi, cebulowymi krążkami.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2014/10/risotto-z-ryzu-jasminowego-i-dzikiego-z.html