Wykonanie
Uwodzicielska dzikość orientu z akcentem
czarnej porzeczki...

Bardzo ciekawa kompozycja różnorodnych smaków.
Ryż jaśminowy,
ciecierzyca prażona z
curry,
ryż dziki, suszona
czarna porzeczka,
cebulowe krążki,
koperek,
natka pietruszki... a dodatkowo może pojawić się tutaj jeszcze świeża
kolendra. Pamiętajcie, że dziki
ryż zawiera o wiele więcej
białka niż jego biały odpowiednik i sporo cennych minerałów, a dodatkowo ma bardzo ciekawy smak, dlatego warto po niego czasem sięgnąć. Danie jest dość pracochłonne i wymaga udziału kilku garnków, jednak zdecydowanie warto spróbować. Idealny pomysł na obiad nie tylko dla wegetarian. :)Składniki na 2 duże porcje:120 g dzikiego
ryżu,200 g
ryżu jaśminowego,180 g
ciecierzycy,2 łyżeczki
przyprawy curry,3 łyżki suszonej czarnej lub
czerwonej porzeczki,pół białej
cebuli,pół
czerwonej cebuli,4 łyżki
oliwy z oliwek,3-4 łyżki
mąki pszennej,pół pęczka
natki pietruszki,pół pęczka
koperku,2 szczypty
soli,2 szczypty
czarnego pieprzu.

Jak to zrobić?
Ciecierzycę namaczamy przez kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie
wodę tę wymieniamy i gotujemy
ciecierzycę przez póltorej godziny na średnim ogniu.Dziki
ryż gotujemy około 50 minut. Pod koniec gotowania solimy.
Ryż jaśminowy gotujemy w lekko osolonej wodzie 12 minut.
Cebulę czerwoną i białą kroimy w okragłe krążki, które obtaczamy w
mące i smażymy na patelni, na 2 łyżkach
oliwy z oliwek z obydwu stron na rumiany kolor.Ugotowaną i odsączoną z
wody ciecierzycę, rumienimy na patelni na 2 łyżkach
oliwy z 2 łyżeczkami
przyprawy curry.Mieszamy ze sobą dziki i jaśminowy
ryż,
soczewicę, suszoną
porzeczkę. Doprawiamy całość
solą oraz
pieprzem. Układamy na talerzach, posypujemy posiekaną
natką pietruszki oraz
koperkiem, a następnie ozdabiamy rumianymi, cebulowymi krążkami.SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))