Wykonanie
Zaskakujące orzeźwienie płynące z
cytrynowego akcentu
pistacjowego pesto...
Co robicie na obiad, kiedy wracacie do domu bardzo głodni, zmęczeni i bez sił na długie gotowanie i oczekiwanie na coś pysznego? Ja często sięgam wtedy po
makaron, ostatnio najchętniej po ten pełnoziarnisty i komponuję swoje pesto.Dziś pomysł na pełnoziarniste spaghetti z
pistacjowym pesto, wzbogaconym orzeźwiającymi nutami cytrynowymi. Zielona
pietruszka dodatkowo ożywia danie, a prażone
pistacje i
płatki parmezanu nadają mu przyjemną chrupkość. To spaghetti jest nie tylko ciekawe, ale też szybkie w wykonaniu i przepyszne!Składniki dla dwóch osób:200 g
makaronu pełnoziarnistego spaghetti,100 g
pistacji w łupinach,
cytryna,pęczek
natki pietruszki,2 ząbki
czosnku,60 ml
oliwy z oliwek,
sól,świeżo mielony
czarny pieprz,25 g
sera Parmigiano Reggiano (lub innego typu
Parmezan).
Jak to zrobić?
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Pistacje obieramy z łupin i rozgniatamy delikatnie w moździerzu lub na desce za pomocą tłuczka. Następnie delikatnie prażymy je na patelni, przez 4-5 minut, na
oliwie z oliwek razem z rozgniecionymi w prasce ząbkami
czosnku. Solimy i
pieprzymy do smaku. W ostatniej minucie prażenia dodajemy do nich skórkę otartą ze sparzonej
cytryny oraz dwie łyżki
soku z cytryny, mieszamy całość.
Ser Parmigiano Reggiano kroimy na cieniutkie
płatki.
Natkę pietruszki myjemy i dzielimy na listki.Na talerzach układamy
makaron, na który wykładamy
pistacjowe pesto. Następnie układamy na nim
płatki sera i zielone listki
natki pietruszki.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))