Wykonanie
Ciasto
fasolowe już
jadłam i kilka
razy piekłam a w sobotę zostałam mile zaskoczona, gdy wspólnie z klientami upiekłam babkę z
ciecierzycą w roli głównej. Przepis na ciasto wyszukany przez gospodynię kiedyś w kolorowych pisemkach, przez nas udoskonalony i... przerobiony na wykonanie w TM5. Najdłużej moczy się ziarna
ciecierzycy,
potem gotuje się do miękkości i... wraz z innymi składnikami miksuje półtorej minuty. Jeść można jeszcze ciepłe! Polecam nie tylko tym którzy są na diecie. Dziś upiekłam w domu i moje córki są zachwycone :)Karobowa babka bez pszenicy

Składniki:300 g ugotowanej
ciecierzycy (ew. z puszki), odsączonej100 g
płatków owsianych górskich4
jajkaskórka i sok z 1
limonkisok z jednej dużej
pomarańczy160 g
cukru trzcinowego (może być pół na pół z
miodem)50 g karobu, ew.
kakao1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia (bezglutenowego -dla osób na diecie)1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżka ekstraktu
waniliowegoWykonanie:Rozgrzać piekarnik do temp. 175 *C (z termoobiegiem)Zważyć sok wyciśnięty z
limonki i
pomarańczy i ew. uzupełnić
wodą do 150 g.Wszystkie składniki umieścić w naczyniu Thermomixa i zmiksować 1 , 5 min / obr. 7Przelać do silikonowej foremki i piec 45 min. Jeżeli pieczemy w blaszanej foremce to trzeba ją wysmarować
masłem i wysypać
tartą bułką bezglutenową lub karobem.Odczekać chwilę aż przestygnie. Można jeść ciepłą.Smacznego!Dodam, że
ciecierzycy wogóle nie wyczuwa się w smaku. Osoby, które nie wiedzą mają ciekawe miny gdy dowiadują się, że to ciasto bez dodatku
mąki :)