ßßß
składniki:ciasto:80 g migdałów120 g margaryny80 g brązowego cukru1 jajko40 g gęstej śmietany230 g mąki pszennejnadzienie:200 g gorzkiej czekolady200 g śmietany kremówki (30 lub 36%)3 żółtka40 g kakao60 g cukru pudru250-300 g jeżyn -umytych i wysuszonychWykonanie:ciasto:Migdały zemleć w suchym naczyniu Thermomixa 15 s. / obr. 8Dodać margarynę, posiekać 7 s. /obr. 6Dodać resztę składników w podanej kolejności i wymieszać 20-30 s. / obr. 5Ciasto umieścić na ok. 30 minut w lodówce.Piekarnik rozgrzać do temp. 180*C z termoobiegiem.Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować koło o śr. 27-28 cm i wylepić nim formę do tarty o śr. 24cm. Ponakłówać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. (ja piekłam bez obciążenia)Formę z ciastem wyjąć a temperaturę zmniejszyć do 120*C z dolną grzałką.nadzienie:
Na podpieczony spód wyłożyć jeżyny.W suchym naczyniu rozdrobnić czekoladę 6 s. / obr. 8Dodać śmietanę i pogdrzać 5 min. / 80*C / obr. 2-3Na noże założyć motylek i dodać resztę składników i wymieszać 1 min. / obr. 3; zdjąć motylek.Nadzieniem przykryć jeżyny, powierzchnię wyrównać i wstawić do piekarnika (temp.120*C) na 40-45 minut.Jeść najlepiej po wystudzeniu ale zapewniam Was, że trudno nie spróbować jeszcze ciepłej tarty.Niedzielną tartę podałam z musem jabłkowo-miętowym zrobionym z papierówek z kompotu ugotowanego do obiadu i kilku listków mięty.
Jabłka wyłowiłam z kompotu, dodałam miętę i zmiksowałam wszystko 10 s. / obr. 5Komponowało się wyśmienicie, polecam.Smacznego!I zachęcam do spacerów po lesie.