Wykonanie
Poznałam w sobotę sympatyczną rodzinkę. Moi nowi klienci, którzy dwa miesiące temu dowiedzieli się, że ich 3-letnia córka nie toleruje glutenu. Już wcześniej było wiadomo, że nie toleruje
nabiału...Wspólnie z mamą Natalki opracowywałyśmy przepisy do nowej diety dziewczynki.Miało być smacznie, ciekawie (bo Natalka to niejadek), oczywiście bez glutenu i szybko (bo mama pracuje). Thermomix nadaje się do tego znakomicie :)Na Dzień Dziecka zrobiłyśmy Natalce gofry

składniki na 2 szt:50 g
mąki ryżowej *20 g
mąki z
kaszy jaglanej*30 g
mleka migdałowego -przepis TU30 g
wody mineralnej gazowanej1
jajko15 g
cukru brązowego5 g
olejuolej do posmarowania gofrownicyWykonanie:Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie na masę bez grudek. W Thermomixie to 20-30 s. / obr.6Rozgrzać gofrownicę, posmarować
olejem za pomocą pędzelka.Wlać porcję ciasta, piec kilka minut na złoty kolor.Po upieczeniu przestudzić na kratce (wtedy zostaną chrupkie).Podawać z sosem
owocowym (np. zmiksowane
owoce z kilkoma ziarenkami
wanilii)

*
mąkę ryżową otrzymamy mieląc ziarno
ryżu; w Thermomixie 250 g
ryżu mielimy 30 s. / obr. 10*
mąkę z
kaszy jaglanej otrzymamy w ten sam sposób jak
mąkę ryżowąNa zdjęciu gofer z sosem
truskawkowo-
bananowym z dodatkiem ziarenek
waniliiPycha, polecam nie tylko bezglutenowcom!