ßßß
składniki ciasta:2 jajka250 g mąki pełnoziarnistej ( u mnie zmielone ziarno pszenicy)150 g masła lub margaryny1/2 łyżeczki soliskładniki nadzienia:pęczek młodej botwinkikalarepka2 jajka ugotowane na twardo1/2 gałki mozzarelli3 jajka150-200 g jogurtu naturalnego20-30 g chrzanu tartegosól, pieprzWykonanie:Mąkę posiekać z margaryną, dodać jajka i sól wyrobić szybko ciasto, włożyć na pół godz. do lodówki.Wyjąć, rozwałkować, wylepić formę do tarty posmarowaną masłem i wysypaną otrębami.Piekarnik nagrzać do temp. 175*CBotwinkę i kalarepkę pokroić, lekko obgotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Odcedzić i ostudzić.Jajka połączyć z jogurtem, dodać chrzan, sól i świeżo mielony pieprz, wymieszać.Na cieście rołożyć ugotowaną botwinkę i kalarepkę. Ugotowane jajka obrać i podzielić na ćwiartki; rozłożyć na botwince, rozłożyć porwaną w kawałki mozzarellę.Zalać wszystko masą jogurtowo-jajeczną.Wstawić do piekarnika na 35 minut.