Wykonanie
Botwinkowych eksperymentów ciąg dalszy...Tym razem szybka
tarta
składniki ciasta:2
jajka250 g
mąki pełnoziarnistej ( u mnie zmielone ziarno pszenicy)150 g
masła lub
margaryny1/2 łyżeczki
soliskładniki nadzienia:pęczek
młodej botwinkikalarepka2
jajka ugotowane na twardo1/2 gałki
mozzarelli3
jajka150-200 g
jogurtu naturalnego20-30 g
chrzanu tartego
sól,
pieprzWykonanie:
Mąkę posiekać z
margaryną, dodać
jajka i
sól wyrobić szybko ciasto, włożyć na pół godz. do lodówki.Wyjąć, rozwałkować, wylepić formę do tarty posmarowaną
masłem i wysypaną
otrębami.Piekarnik nagrzać do temp. 175*C
Botwinkę i
kalarepkę pokroić, lekko obgotować w niewielkiej ilości osolonej
wody. Odcedzić i ostudzić.
Jajka połączyć z
jogurtem, dodać
chrzan,
sól i świeżo mielony
pieprz, wymieszać.Na cieście rołożyć ugotowaną
botwinkę i
kalarepkę. Ugotowane
jajka obrać i podzielić na ćwiartki; rozłożyć na
botwince, rozłożyć porwaną w kawałki
mozzarellę.Zalać wszystko masą
jogurtowo-jajeczną.Wstawić do piekarnika na 35 minut.