Wykonanie
Jakiś czas temu koleżanka w pracy powiedziała mi, że korzysta z mojego przepisu na
czekoladowe muffiny i że najfajniejsze w nich jest to, że tak szybko je się przygotowuje ;) To mi przypomniało że, po pierwsze nie ma tego przepisu na blogu, a po drugie że dawno nie piekłam muffin ! Jako że tym razem nie postawiłam na
czekoladowe babeczki to ten przepis jeszcze chwilę
poczeka na publikacje - a tym czasem korzystając z sezonu na
borówki amerykańskie - to one w tym przepisie występują w głównej roli.Składniki:Składniki suche:2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru10g
cukru z prawdziwą
waniliąszczypta
soliSkładniki mokre:1,5 szklanki
maślanki naturalnej2
jajka6 łyżek
oleju i dodatkowo1,5 szklanki
borówek amerykańskichjedna polewa z
białej czekoladyjedna polewa z ciemnej
czekoladyPrzygotowanie:
Mąkę przesiewany do miski. Następnie dodajemy
proszek do pieczenia,
cukier,
cukier z
wanilią i
sól.W drugiej misce łączymy ze sobą rozbełtane
jajka,
olej oraz
maślankę.Mokre składniki przelewamy do suchych. Mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy
borówki amerykańskie i delikatnie mieszamy.Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Masę przekładamy do formy wypełnionej papilotkami do około 3/4 wysokości. Pieczemy 20-25 minut - do czasu aż muffiny się zarumienią i delikatnie popękają a sok z
borówek będzie z nich wypływał.Po upieczeniu wylewamy na nie polewy z białej i ciemnej
czekolady.Smacznego ! :)
