ßßß





Składniki :Biszkopt jasny-6 jajek-1 szklanka cukru-2 szklanki mąki-2 łyżeczki proszku do pieczenia-5 łyżek wody białej gazowanej lub żółtej oranżadyBiałka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier ,dalej ubijając do wyczerpania cukru ,następnie dodajemy żółtka i wodę, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia .Całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżkiBiszkopt ciemny-3 jajka-1/2 szklanki cukru-1 łyżka kakao-1 szklanka mąki(ująć 1 łyżkę mąki z tej szklanki i dołożyć 1 łyżkę kakao)-1 łyżeczkę proszku do pieczenia-małe 1/2 łyżeczki sody-4 łyżki białej gazowanej wody lub oranżadyBiałka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier ,dalej ubijając do wyczerpania cukru ,następnie dodajemy żółtka i wodę, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,kakao,sodą.Całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżkiBlacha 24 x 40Składniki :-1 kostka margaryny-1 puszka masy krówkao smaku Tiramisu 460 g(bakalland )-1/2 szklanki cukru pudru-1 dżem porzeczkowy-1 czekolada gorzka lub deserowa-25o ml alkoholu (wódka,spirytus )-wiśnie drążone w alkoholu( z jednego słoika 900 ml)-1 cytryna-1/2 szklanki soku z wiśniNakropienie do biszkopta jasnego-200 ml alkoholu-125 przegotowanej letniej wody-2 czubate łyżki cukru-sok z jednej cytrynyNakropienie do biszkopta ciemnego-60 ml soku z wiśni-50 ml alkoholuMasa wykonanie :Z całości masy ująć 4-5 łyżek do posmarowania wierzchu Resztę masy podzielić na dwie równe części .Margarynę z cukrem, ucieramy na pulchną masę(można użyć miksera ) dodając po łyżce masy tiramisu i odrobinie alkoholu (do wyczerpania składników )Wykonanie :-1. Jasny biszkopt przekroić na pół ,spód nakropić ponczem cytrynowym-2. Wyłożyć połowę uprzednio przygotowanej masy, równomiernie rozsmarować-3. Na masę wyłożyć 1/2 słoika dżemu porzeczkowego równo rozsmarować .-4. Nałożyć ciemny biszkopt nakropić ponczem wiśniowym-5.Wyłożyć drugą część masy ,rozsmarować równomiernie -6.Na masę ponownie 1/2 słoika dżemu porzeczkowego,rozsmarować .-7.Na dżem ,drugą część biszkoptu jasnego ,nakropić ponczem cytrynowym .-8.Na wierzchu rozsmarować masę ,poukładać odsączone wiśnie z alkoholu i polać rozpuszczoną gorzką czekoladą .Smacznego !!!