Wykonanie
Bardzo smaczne ciasto z pyszną masą o smaku tiramisu
dżemem porzeczkowym ,
wiśniami z
alkoholu , nasączone ponczem
wiśniowym ,
cytrynowym ...Ciasto proste w wykonaniuZachęcam do wypróbowania .....






Składniki :
Biszkopt jasny-6
jajek-1 szklanka
cukru-2 szklanki
mąki-2 łyżeczki
proszku do pieczenia-5 łyżek
wody białej gazowanej lub żółtej oranżady
Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać
cukier ,dalej ubijając do wyczerpania
cukru ,następnie dodajemy
żółtka i
wodę, przesianą
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia .Całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki
Biszkopt ciemny-3
jajka-1/2 szklanki
cukru-1 łyżka
kakao-1 szklanka
mąki(ująć 1 łyżkę
mąki z tej szklanki i dołożyć 1 łyżkę
kakao)-1 łyżeczkę
proszku do pieczenia-małe 1/2 łyżeczki
sody-4 łyżki białej gazowanej
wody lub oranżady
Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać
cukier ,dalej ubijając do wyczerpania
cukru ,następnie dodajemy
żółtka i
wodę, przesianą
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia ,
kakao,
sodą.Całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżkiBlacha 24 x 40Składniki :-1 kostka
margaryny-1 puszka masy
krówkao smaku Tiramisu 460 g(bakalland )-1/2 szklanki
cukru pudru-1
dżem porzeczkowy-1
czekolada gorzka lub deserowa-25o ml
alkoholu (
wódka,
spirytus )-
wiśnie drążone w
alkoholu( z jednego słoika 900 ml)-1
cytryna-1/2 szklanki soku z
wiśniNakropienie do
biszkopta jasnego-200 ml
alkoholu-125 przegotowanej letniej
wody-2 czubate łyżki
cukru-sok z jednej
cytrynyNakropienie do
biszkopta ciemnego-60 ml soku z
wiśni-50 ml
alkoholuMasa wykonanie :Z całości masy ująć 4-5 łyżek do posmarowania wierzchu Resztę masy podzielić na dwie równe części .
Margarynę z
cukrem, ucieramy na pulchną masę(można użyć miksera ) dodając po łyżce masy tiramisu i odrobinie
alkoholu (do wyczerpania składników )Wykonanie :-1. Jasny
biszkopt przekroić na pół ,spód nakropić ponczem
cytrynowym-2. Wyłożyć połowę uprzednio przygotowanej masy, równomiernie rozsmarować-3. Na masę wyłożyć 1/2 słoika
dżemu porzeczkowego równo rozsmarować .-4. Nałożyć ciemny
biszkopt nakropić ponczem
wiśniowym-5.Wyłożyć drugą część masy ,rozsmarować równomiernie -6.Na masę ponownie 1/2 słoika
dżemu porzeczkowego,rozsmarować .-7.Na
dżem ,drugą część
biszkoptu jasnego ,nakropić ponczem
cytrynowym .-8.Na wierzchu rozsmarować masę ,poukładać odsączone
wiśnie z
alkoholu i polać rozpuszczoną
gorzką czekoladą .Smacznego !!!