ßßß



Składniki na ciasto :-5 jaj-1/2 szklanki cukru-1 szklanka maki w tym 1 łyżka kartoflanki-1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaNakropienie :-1/2 szklanki wody przegotowanej-sok z 1/2 cytryny-1 łyżka cukru1-łyżka spirytusu (według uznania)Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier ,dalej ubijając do wyczerpania cukru następnie ,dodać żółtkaNa koniec dodajemy przesianąmąkę ,wymieszaną z proszkiem do pieczenia( całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki ).Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Po upieczeniu roladę zwijamy razem z papierem jeszcze ciepłą.Blacha 42 x 37 cmPiec w temperaturze 180 stopni .Masa:-1/2 kostki masła lub margaryny-1 puszka masy 400 g-1 galaretka wiśniowa ( rozpuścić w 1 szklance wody)Masło połączyć z masą krówkową o smaku czekoladowym za pomocą miksera (odłożyć 2-3 łyzki do posmarowania wierzchu)Biszkopt nakropić ,wyłożyć przygotowaną masę rozprowadzić po całości ,na brzeg rolady poukładać stężałą galaretkę zwinąć roladę. Wierzch posmarować masą i posypać starta czekoladą deserową lub mleczną.Smacznego !!!