Wykonanie
Rolada biszkoptowa z kremem to szybkie ,prostei bardzo smaczne ciasto ....Polecam.....




Składniki na ciasto :-5 jaj-1/2 szklanki
cukru-1 szklanka
maki w tym 1 łyżka kartoflanki-1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaNakropienie :-1/2 szklanki
wody przegotowanej-sok z 1/2
cytryny-1 łyżka
cukru1-łyżka
spirytusu (według uznania)
Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać
cukier ,dalej ubijając do wyczerpania
cukru następnie ,dodać
żółtkaNa koniec dodajemy przesianą
mąkę ,wymieszaną z
proszkiem do pieczenia( całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki ).Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Po upieczeniu roladę zwijamy razem z papierem jeszcze ciepłą.Blacha 42 x 37 cmPiec w temperaturze 180 stopni .Masa:-1/2 kostki
masła lub
margaryny-1 puszka masy 400 g-1
galaretka wiśniowa ( rozpuścić w 1 szklance
wody)
Masło połączyć z masą
krówkową o smaku
czekoladowym za pomocą miksera (odłożyć 2-3 łyzki do posmarowania wierzchu)
Biszkopt nakropić ,wyłożyć przygotowaną masę rozprowadzić po całości ,na brzeg rolady poukładać stężałą
galaretkę zwinąć roladę. Wierzch posmarować masą i posypać starta
czekoladą deserową lub
mleczną.Smacznego !!!