Wykonanie
Pyszne ciasto z
bananami i
wiśniową piankąPolecam



Składniki :
Biszkopt :-3
jajka-1/2 szklanki
cukru-1 szklanka
maki-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-4 łyżki
wody gazowanej białej lub oranżady żółtejMasa bananowa :-1 kg
bananów-3
jajka-szczypta
soli-1/2 kostki
masła-1 szklanka
cukru pudru-1
cytryna-1
galaretka cytrynowa(rozpuścić w 1 szklance
wody )-2
galaretki pomarańczowe(rozpuścić w 3,5 szklanki
wody )-1
galaretka wiśniowa(rozpuścić w 1 szklanka
wody)Nakropienie :-1/2 szklanki
wody-sok z 1/2
cytryny-1 łyżka
cukru1-łyzka
spirytusu (według uznania)Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać
cukier ,dalej ubijając do wyczerpania
cukru następnie ,dodać
żółtka i
wodę...Na koniec dodajemy przesianą
mąkę ,wymieszaną z
proszkiem do pieczenia( całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki )Piec w temperaturze 180 stopni .Tortownica o średnicy 26 cm
Masło ,utrzeć z
żółtkami i
cukrem pudrem, dodać
banany przeciśnięte przez praskę, rozpuszczoną gęstniejącą
cytrynową galaretkę i sok 1/2
cytryny ,wszystko dobrze połączyć i wylać na nasączony ,
biszkopt. Następnie ,
białka ubić na sztywno i dodać (do
białek) tężejącą
wiśniową galaretkę,to wylać na twardą masę
bananową .Na stężałą piankę, ułożyć krążki
bananów (każdy krążek moczymy w
soku z cytryny ) i zalewamy rozpuszczoną ,tężejącą
galaretką pomarańczową.Smacznego!!!