ßßß


Składniki :Biszkopt :-3 jajka-1/2 szklanki cukru-1 szklanka maki-1 łyżeczka proszku do pieczenia-4 łyżki wody gazowanej białej lub oranżady żółtejMasa bananowa :-1 kg bananów-3 jajka-szczypta soli-1/2 kostki masła-1 szklanka cukru pudru-1 cytryna-1 galaretka cytrynowa(rozpuścić w 1 szklance wody )-2 galaretki pomarańczowe(rozpuścić w 3,5 szklanki wody )-1 galaretka wiśniowa(rozpuścić w 1 szklanka wody)Nakropienie :-1/2 szklanki wody-sok z 1/2 cytryny-1 łyżka cukru1-łyzka spirytusu (według uznania)Przygotowanie:Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier ,dalej ubijając do wyczerpania cukru następnie ,dodać żółtka i wodę...Na koniec dodajemy przesianąmąkę ,wymieszaną z proszkiem do pieczenia( całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki )Piec w temperaturze 180 stopni .Tortownica o średnicy 26 cmMasło ,utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem, dodać banany przeciśnięte przez praskę, rozpuszczoną gęstniejącą cytrynową galaretkę i sok 1/2 cytryny ,wszystko dobrze połączyć i wylać na nasączony ,biszkopt. Następnie ,białka ubić na sztywno i dodać (do białek) tężejącą wiśniową galaretkę,to wylać na twardą masę bananową .Na stężałą piankę, ułożyć krążki bananów (każdy krążek moczymy w soku z cytryny ) i zalewamy rozpuszczoną ,tężejącą galaretką pomarańczową.Smacznego!!!