Wykonanie
Lubicie cukinię? Przyznam się Wam, że to jedno z moich ulubionych warzyw i zazwyczaj mam ją w kuchni. Warto ją kupować szczególnie teraz, kiedy jest na nią sezon. Można ją kupić w dobrej cenie i z
krajowego źródła, czasem dostać od rodziny czy przyjaciół z działki.
Cukinia to świetny dodatek do wielu potraw, ale także gwiazda jeśli zechcemy ją wyróżnić i podać jako główny składnik dania. Tak też uczyniłam i przygotowałam absolutnie fenomenalną i jednocześnie łatwą w przygotowaniu zupę krem. Dla lepszego efektu podałam ją w wydrążonych cukiniach kulistych, zaskakując tym domowników.

Składniki na 4 porcje :2 niewielkie
cukinie (albo jedna większa ok. 500g)200ml
bulionu warzywnego lub drobiowegoduża
cebulaząbek
czosnkułyżka
oliwy z oliwek½ pęczka
natki pietruszkiłyżka
śmietany 12%sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa50g pestek
słonecznikaDrobno pokrojoną
cebulkę i
czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażyć na łyżce
oliwy z oliwek. Kiedy będą miały złoty kolor dodać startą na tarce
cukinię (wystarczy na grubych oczkach) i wlać
bulion. Przykryć i gotować do miękkości pod przykryciem (kilkanaście minut). Doprawić do smaku
przyprawami –
solą,
pieprzem, szczyptą
gałki muszkatołowej. Zmiksować blenderem. Dodać
śmietanę, posiekaną drobno
natkę pietruszki. Zupę podawać posypaną łyżką pestek
słonecznika podprażonych wcześniej na suchej patelni.

1 porcja to ok. 145kca l, węglowodany: 11g,
białko: 2g, tłuszcz: 10gSMACZNEGO!