Wykonanie
Zawsze wszystkim powtarzam, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Lubimy go pomijać, zastępować samą
kawą lub czymś na wynos przelotem w drodze do pracy. Tym trudniej o śniadanie, gdy jest się na diecie.Miałam przyjemność kilka ostatnich miesięcy być na diecie bezglutenowej i bezmlecznej i chciałam Wam zaprezentować jeden z moich ulubionych przepisów
śniadaniowych. Dodatków do podstawowego przepisu może być nieskończona ilość -
łosoś,
kiełki brokuła, grillowane warzywa,
cukinia z
cebulą,
pieczarki itd. U mnie moje ukochane
awokado, mix
sałat i
granat.

Składniki na 1 pożywny omlet:1 duże wiejskie
jajo1 łyżka stołowa
wodysól,
czarny pieprz½ łyżeczki
masła klarowanego½
awokadogarść mixu
sałat (można dodać każdą
zieleninę -
roszponkę,
sałatę lodową czy też
szpinak)3 łyżki ziaren
owocu granatusól,
czarny pieprz do smakuUbić
jajo razem z
wodą w misce na puszystą masę, dodać
sól i
pieprz do smaku. Na patelni podgrzać
masło i wylać na nią całą masę.
Awokado przekroić na pół, łyżką wydrążyć ze skóry i pokroić w cienkie paski, ułożyć je na
omlecie. Smażyć omleta pod przykryciem na średnim ogniu około 4 minut. Wyłożyć na talerz. Omlet podawać z
sałatą, posypany
granatem.

1 porcja to ok. 320kcal, węglowodany 17g,
białko 12g, tłuszcz: 23gSMACZNEGO!