Wykonanie
Długi weekend, tropikalne temperatury, w końcu lato! A co kojarzy się z latem? Jak to śpiewa moja córka "Lo-lo-lo-lo-lo-lo-looodyyy!". Jednak nie oszukujmy się, nie każdy w dzisiejszych czasach może jeść
lody. Skaza
białkowa, nietolerancja laktozy, uczulenie na
jajka wykluczają niemal wszystkie rodzaje "kupnych"
lodów, no chyba że
sorbety, ale też trzeba sprawdzać skład. Dlatego dziś specjalnie dla tych, którzy nie mogą zwykłych -
lody bez
śmietany,
jajek i sztucznych składników do zrobienia w domu. Tak naprawdę - dwuskładnikowe. Jedyne co musicie
mieć, to mocny blender z końcówką do siekania i zamrażarkę. Niestety blender będzie pracował ciężko i mozolnie, ale efekt jest wart tego poświęcenia.Zapraszam Was na
lody w
trzech smakach -
truskawkowym,
ananasowym i
pietruszkowym, ale jak sami zaraz się zorientujecie, smak to Wasza fantazja i interpretacja. Możecie dodać
orzechy, będą
orzechowe, albo
wiórki kokosowe, czy
kakao. Sprawa jest super prosta, a
lody smaczne i zdrowe. Uwaga, nie dodajemy do nich
cukru -
słodycz z
owoców jest wystarczająca.

Składniki na 4 porcje :3 dojrzałe
banany100g
truskawek100g świeżego
ananasapół pęczka
pietruszkiBanany pokroić na mniejsze kawałki i włożyć (każdy oddzielnie) do zamrażalnika.
Truskawki umyć i także zamrozić (można użyć z mrożonki, ale skoro jest sezon na
truskawki to są łatwo dostępne), plastry
ananasa pokroić w mniejsze kawałki i także zamrozić.Kiedy
owoce będą zmrożone, wyjąć blender z końcówką do siekania i włożyć do kielicha jednego
banana i kawałki
ananasa. Włączyć na najwyższe obroty i rozdrobnić, z
owoców powstanie lodowa masa. Włożyć po kulce do pucharków.

Blender przemyć i włożyć kolejnego
banana i
truskawki. Proces powtórzyć. Po czym do blendera włożyć ostatniego
banana i posiekaną drobno
pietruszkę (świeżą, nie mrożoną). Zmiksować na masę i także przełożyć do pucharków.
Lody są kolorowe, zachęcające do pałaszowania, smakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Wyjątkowo udał mi się eksperyment z
pietruszką - według mnie
pietruszkowe lody rządzą :) Spróbuję jeszcze ze
szpinakiem, albo pokrzywą? Kwestia smaków jest naprawdę nieskończona, pochwalcie się jeśli udało Wam się wymyślić jakiś oryginalny smak.

1 porcja to ok. 110 kcal, węglowodany: 25g,
białko: 1g, tłuszcz: 0,5gSMACZNEGO!