ßßß

W nawiązaniu do mojej wizyty w Pytaniu na Śniadanie w TVP2, postanowiłam przygotować coś z mięsa oznaczonego certyfikatem QAFP. Jeśli jesteście zainteresowani szczegółami dotyczącymi tego znaku, to odsyłam na stronę Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności - QAFP .Udałam się do pobliskiego sklepu i nabyłam drogą kupna piersi kurczaka ze znajomym znakiem QAFP. W przepisie używam mięsa mielonego, ale wolę sama mielić mięso (takie jak ja chcę) zamiast kupować gotową mielonkę, w której mogą być jakieś niepożądane dodatki. Dlatego też kupiłam całe piersi kurczaka i je samodzielnie (a raczej przy pomocy męża) zmieliłam.Propozycja jest lekka i wiosenna. Pieczeń nadaje się zarówno jako danie obiadowe, ale także jako dodatek do kanapek jak ostygnie (na pewno będzie smakować Wam lepiej, niż śliska wędlina z hipermarketu!).
Składniki na 6 porcji :580g piersi z kurczaka zmielonej w maszynce do mięsa na grubych "oczkach"2 szalotki2 łyżeczki oliwy z oliwek50g mielonego lnu1 jajkosól, pieprz do smaku2 średnie cukinie1 mała czerwona papryka1 mała zielona papryka1/2 opakowania (135g) sera feta lightFilety kurczaka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso zmielić w maszynce,następnie przełożyć do miski. Szalotkę posiekać drobno i podsmażyć/zeszklić na łyżeczce oliwy. Odstawić do ostygnięcia. Do mięsa dodać jajko, przyprawy, len mielony (zamiast bułki tartej, aby zagęścić masę) oraz ostudzoną cebulkę. Dokładnie wymieszać i odstawić.Cukinie umyć dokładnie, odciąć końce z obu stron i za pomocą długiej łyżeczki wydrążyć warzywa (nie przecinając przy tym cukinii). Wydrążone cukinie wrzucić na wrzątek i zblanszować kilka minut, wyjąć i przestudzić.Papryki pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię po szalotkach i podsmażyć. Jak trochę zmiękną dodać ser feta. Mieszając poczekać aż się roztopi. Ściągnąć z ognia i jak trochę przestygnie, masą serowo-paprykową nafaszerować wydrążone cukinie.
Naczynie żaroodporne natłuścić łyżeczką oliwy z oliwek. Na dno położyć warstwę masy mięsnej, na środku ułożyć cukinię z farszem w środku i dookoła "oblepić" mięsem (tak jak na zdjęciu). Uformować ładną pieczeń, podobnie postąpić z drugą cukinią i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.Pieczeń można podawać zarówno na gorąco, np. jako danie obiadowe, ale także jak ostygnie - np. zamiast wędliny na kanapkę.
1 porcja to ok. 200kcal, węglowodany: 5g, białko: 30g, tłuszcz: 3gSMACZNEGO!