Wykonanie


W nawiązaniu do mojej wizyty w Pytaniu na Śniadanie w TVP2, postanowiłam przygotować coś z
mięsa oznaczonego certyfikatem QAFP. Jeśli jesteście zainteresowani szczegółami dotyczącymi tego znaku, to odsyłam na stronę Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności - QAFP .Udałam się do pobliskiego sklepu i nabyłam
drogą kupna
piersi kurczaka ze znajomym znakiem QAFP. W przepisie używam
mięsa mielonego, ale wolę sama mielić
mięso (takie jak ja chcę) zamiast kupować gotową
mielonkę, w której mogą być jakieś niepożądane dodatki. Dlatego też kupiłam całe
piersi kurczaka i je samodzielnie (a raczej przy pomocy
męża) zmieliłam.Propozycja jest lekka i wiosenna. Pieczeń nadaje się zarówno jako danie obiadowe, ale także jako dodatek do kanapek jak ostygnie (na pewno będzie smakować Wam lepiej, niż śliska
wędlina z hipermarketu!).

Składniki na 6 porcji :580g
piersi z kurczaka zmielonej w maszynce do
mięsa na grubych "oczkach"2
szalotki2 łyżeczki
oliwy z oliwek50g mielonego lnu1
jajkosól,
pieprz do smaku2 średnie
cukinie1 mała
czerwona papryka1 mała
zielona papryka1/2 opakowania (135g)
sera feta light
Filety kurczaka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Mięso zmielić w maszynce,następnie przełożyć do miski.
Szalotkę posiekać drobno i podsmażyć/zeszklić na łyżeczce
oliwy. Odstawić do ostygnięcia. Do
mięsa dodać
jajko,
przyprawy, len mielony (zamiast
bułki tartej, aby zagęścić masę) oraz ostudzoną
cebulkę. Dokładnie wymieszać i odstawić.
Cukinie umyć dokładnie, odciąć końce z obu stron i za pomocą długiej łyżeczki wydrążyć warzywa (nie przecinając przy tym
cukinii). Wydrążone
cukinie wrzucić na wrzątek i zblanszować kilka minut, wyjąć i przestudzić.
Papryki pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię po szalotkach i podsmażyć. Jak trochę zmiękną dodać
ser feta. Mieszając poczekać aż się roztopi. Ściągnąć z ognia i jak trochę przestygnie, masą
serowo-
paprykową nafaszerować wydrążone
cukinie.

Naczynie żaroodporne natłuścić łyżeczką
oliwy z oliwek. Na dno położyć warstwę masy
mięsnej, na środku ułożyć
cukinię z farszem w środku i dookoła "oblepić"
mięsem (tak jak na zdjęciu). Uformować ładną pieczeń, podobnie postąpić z drugą
cukinią i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.Pieczeń można podawać zarówno na gorąco, np. jako danie obiadowe, ale także jak ostygnie - np. zamiast
wędliny na kanapkę.

1 porcja to ok. 200kcal, węglowodany: 5g,
białko: 30g, tłuszcz: 3gSMACZNEGO!