Wykonanie
Dziś propozycja dla tych, którzy poszukują nowych smaków i ciekawych dodatków. Jeśli macie powyżej uszu
ziemniaków, frytek,
kasz czy
ryżu przygotowywanych w tradycyjny sposób, spróbujcie komosy ryżowej. Komosa ryżowa, znana także pod nazwą quinoa jest obecnie dostępna w wielu sklepach, już nie tylko w tych ze zdrową żywnością. W moim domu bardzo lubimy te zdrowe nasionka, podobnie zresztą jak nasiona
amarantusa (myślę, że z
amarantusem można postąpić podobnie). W mojej wersji jak zwykle niestandardowo, gdyż komosę proponuję w parze z
brokułem. Taki dodatek obiadowy ma niski indeks glikemiczny, a ciemnozielony
brokuł dostarcza magnezu i błonnika. Polecam także osobom z nietolerancją glutenu, gdyż komosa go nie zawiera.
Składniki na 4 porcje :szklanka (200g) komosy ryżowejmały
brokułząbek
czosnkułyżeczka
soku z cytryny3 łyżki
oliwysól,
pieprzKomosę ugotować według przepisu na opakowaniu. Różyczki
brokułu ugotować na parze. Połowę zmiksować z
czosnkiem,
oliwą,
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny. Komosę wymieszać z resztą
brokułu. Masę komosowo-
brokułową formować w kulki (np. łyżką do
lodów) i podawać polane
brokułowym sosem.1 PORCJA to ok. 280kcal, węglowodany: 31g,
białko: 10g, tłuszcz: 13gNa talerzu z grillowaną
piersią kurczaka i
kalafiorem. Bardzo smaczny obiadek, a "zielona
kaszka" spotkała się z aprobatą także najmłodszego członka rodziny - 2,5 letniej córci.
SMACZNEGO!