ßßß Cookit - przepis na Ciacho Shrek

Ciacho Shrek

nazwa

Wykonanie

Delikatne i puszyste ciasto z fajnym zielonym akcentem.
Opcja "Kurczę.. Nie wyszło mi..." absolutnie nie wchodzi w grę!
Z przepisu mojej Mamy :)
Składniki na biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki tortowej
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
1 litr zielonego Kubusia
2 waniliowe budynie
śmietana 36%
kilka opakowań herbatników (ich ilość jest uzależniona od blachy, jakiej użyjemy)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jajka i cukier zmiksować na puszystą masę.
Dodać mąkę kartoflaną, tortową i proszek do pieczenia - całość wymieszać delikatnie łyżką.
Masę wylać na blachę i piec ok. 30 minut w temp. 180 °C.
Gotowy biszkopt namoczyć (np. sokiem z brzoskwiń).
W 1 szklance soku wymieszać budynie.
Resztę zagotować w garnku (na niedużym ogniu, dzięki czemu sok nie będzie pryskał i bulgotał).
Następnie szklankę soku z budyniami wlać do gotującego się soku i energicznie mieszając,
aż masa zgęstnieje.
Gotową (jeszcze ciepłą) masę wyłożyć na biszkopt.
Na wierzch ciasta wykładamy herbatniki, które również "moczymy".
Śmietanę miksujemy i w międzyczasie dodajemy śmietan-fix - wykładamy na wierzch ciasta.
Na koniec posypujemy je czekoladowymi wiórkami.
Źródło:http://simply-delicious-baking.blogspot.com/2013/03/ciacho-shrek.html