Wykonanie
Delikatne i puszyste ciasto z fajnym zielonym akcentem.Opcja "
Kurczę.. Nie wyszło mi..." absolutnie nie wchodzi w grę!Z przepisu mojej Mamy :)

Składniki na
biszkopt:4
jajka1 szklanka
cukru1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
mąki tortowej1 mała łyżeczka
proszku do pieczeniaPozostałe składniki:1 litr zielonego Kubusia2
waniliowe budynie
śmietana 36%kilka opakowań
herbatników (ich ilość jest uzależniona od blachy, jakiej użyjemy)---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jajka i
cukier zmiksować na puszystą masę.Dodać
mąkę kartoflaną,
tortową i
proszek do pieczenia - całość wymieszać delikatnie łyżką.Masę wylać na blachę i piec ok. 30 minut w temp. 180 °C.Gotowy
biszkopt namoczyć (np.
sokiem z brzoskwiń).W 1 szklance soku wymieszać budynie.Resztę zagotować w garnku (na niedużym ogniu, dzięki
czemu sok nie będzie pryskał i bulgotał).Następnie szklankę soku z budyniami wlać do gotującego się soku i energicznie mieszając,aż masa zgęstnieje.Gotową (jeszcze ciepłą) masę wyłożyć na
biszkopt.Na wierzch ciasta wykładamy
herbatniki, które również "moczymy".
Śmietanę miksujemy i w międzyczasie dodajemy
śmietan-fix - wykładamy na wierzch ciasta.Na koniec posypujemy je czekoladowymi wiórkami.