Wiosna nareszcie zaczyna rozpieszczać nas ciepłymi promieniami słońca. Krajobraz zaczyna się zielenić i budzić do życia. To idealna okazja, aby zregenerować nasze organizmy porządną porcją warzyw. Dlatego dziś chciałbym Wam przedstawić moje warzywne leczo z cykorią i fenkułem w sosie pomidorowym. To lekkie i sycące danie, które polecam Wam na wiosenny lunch.Czas przygotowania: 45 min.Porcja dla 5-6 osóbKoszt przygotowania: 20 , 00 złSKŁADNIKI:1 cukinia (600 g)1 bakłażan (300 g)1 papryka czerwona1 papryka żółta1 papryka zielona3 cykorie1/2 fenkułu (bulwa kopru włoskiego)2 szalotki1 puszka krojonych pomidorów3 łyżeczki koncentratu pomidorowegooregano1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiejświeża bazyliasól, pieprz czarnyPRZYGOTOWANIE:Wszystkie warzywa starannie myjemy.Cukinię i bakłażana kroimy w grubą kostkę. Paprykę kroimy w paseczki.Na odrobienie oliwy przesmażamy posiekaną szalotkę. Dodajemy pokrojoną cukinię i bakłażana. Delikatnie przesmażamy. Dolewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem ok. 5 min. i przekładamy do dużego garnka. Na tej samej patelni przesmażamy paprykę i dodajemy do cukinii i bakłażana. Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Następnie dodajemy posiekany fenkuł i cykorię.Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, oregano i świeżą bazylia. Całość dusimy pod przykryciem ok. 20 min. na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Smacznego.