Wykonanie
Chyba zgodzicie się ze mną, że nie ma wspanialszego zapachu jak aromat świeżeo upieczonego
pieczywa. Dlatego dziś postanowiłem samemu zatroszczyć się o bułeczki na kolację i przygotować je własnoręcznie. Zapraszam na gorące, chrupiące
pieczywo we włoskim stylu. Ich sekret tkwi w aromatycznej
oliwie i świeżych dodatkach. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu.

Czas przygotowania: 2 hSkładniki na 3 szt.Koszt przygotowania: 6 , 00 złSKŁADNIKI:500 g
mąki pszennej25 g
kaszy mannej7 g
drożdży instant ( 1 op. na 500 g
mąki)15 g
soli50 ml
oliwy z oliwek320 ml
wodySKŁADNIKI na farsz:1
pomidor6 czarnych
oliwek1/2
papryczki chilli8 listków świeżej
bazylii1/2 kulki
mozzarelliszczypta
oreganoPRZYGOTOWANIE:Do misy przesiewamy
mąkę. Dodajemy
kaszę manną,
drożdże i
sól. Dolewamy
oliwę i
wodę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy przez ok. 2 min. Z ciasta formujemy kule i wykładamy na blat oprószony
mąką. Ciasto zagniatamy, co jakiś czas podsypując
mąką. Ciasto zagniatamy ok. 5 min. do uzyskania elastycznej formy.Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Aby wyrosło.W
między czasie przygotowujemy składniki na farsz.
Pomidory myjemy, kroimy na cztery części i usuwamy gniazda nasienne. Osuszamy ćwiartki
pomidorów, kroimy je w kostkę i przekładamy do miseczki.
Oliwki kroimy w paseczki.
Mozzarellę kroimy w kostkę.Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony
mąką i formujemy je na kształt prostokąta (ok. 40x30).Z
ciastem obchodzimy się bardzo delikatnie, tak aby jak najwięcej powietrza pozostało w cieście.Na przygotowany prostokąt ciasta rozkładamy równomiernie
pomidory,
oliwki,
chilli i listki
bazylii. Składniki delikatnie dociskamy do ciasta, aby się lepiej trzymały.Wszystko posypujemy szczyptą
oregano.Krótszy bok prostokąta składamy do połowy, a drugi bok zakładamy na wcześniej złożony. Tak abyśmy otrzymali mniejszy prostokąt.Prostokąt dzielimy na trzy równe części. Z wyciętej środkowej części należy skleić jeden bok.Tak przygotowane bułeczki układamy na blasze posmarowanej
olejem, otwartą częścią ku górze, na wierzch układamy pokrojoną
mozzarellę. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min.Przed wstawieniem do piekarnika, bułeczki smarujemy odrobiną
oliwy.Piekarnik rozgrzewamy do 220' C i wstawiamy bułeczki do pieczenia na 25 min.Upieczone
bułki pozostawiamy w uchylonym piekarniku, aby przestygły. Smacznego.