Wykonanie
Sezon na
rabarbar w pełni. Dlatego warto wykorzystać go do domowych wypieków. Dziś chciałbym zaprezentować Wam moje pierwsze ciasto
rabarbarowe z kruszonką. Wyszło pyszne. Polecam do rozmów przy
kawie.

Czas przygotowania: 65 min.Składniki na formę 32x22 cmKoszt przygotowania: 19 , 00 złSKŁADNIKI na ciasto:200 ml
śmietany 18%1/2 szklanki
oleju rzepakowego3
jajka3 szklanki
mąki pszennej typu 6501 szklanka
cukru3 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżeczki
cukru waniliowego1/2 łyżeczki
aromatu waniliowego700 g świeżego
rabarbarucukier puder (do dekoracji)SKŁADNIKI na kruszonkę:100 g
margaryny do pieczenia1/2 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąkiszczypta
soliPRZYGOTOWANIE ciasta:Na początku myjemy i obieramy ze skórki
rabarbar. Kroimy go na plasterki, zasypujemy trzema łyżkami
cukru i odstawiamy.Do miski wbijamy
jajka i miksujemy je z
cukrem. Dodajemy
śmietanę,
olej i
aromat waniliowy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera na niskich obrotach.Do mokrej masy dodajemy suche składniki:
mąkę,
proszek do pieczenia i
cukier waniliowy. Wszystko ze sobą miksujemy na gładką masę.Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i zabieramy się za przygotowanie kruszonki.PRZYGOTOWANIE kruszonki do ciasta:Do miski wsypujemy
mąkę,
cukier i szczyptę
soli. Dodajemy drobno pokrojoną
margarynę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą zagniatając, aż uzyskamy kruszonkę (grudki).Pokrojony
rabarbar odcedzamy z nadmiaru soku i układamy na mokrej
masie z ciasta. Wszystko posypujemy kruszonką i wstawiamy do pieczenia na ok. 40 min. w tem. 175'C.