Wykonanie
Czas na odrobinę słodkości. Oto mój pierwszy sernik z aromatem
limonki i
polewą czekoladową. Przygotowania i stres zawładnęły moimi myślami. Gdyż w dziedzinie "kulinarne wypieki" jestem nowicjuszem. Na szczęście wszystko się udało. Zachwyciło i smakowało. Przepis zdał egzamin, więc
mogę polecić Wam jego przygotowanie.



Czas przygotowania: 90 minPorcja na tortownicę (foremkę silikonową) 23-25 cmKoszt przygotowania: 26 , 00 złSKŁADNIKI na spód ciasta:200 g
herbatników maślanych120 g
margaryny do pieczeniaSKŁADNIKI na masę sernikową:5
jajek1 szklanka
białego cukru500 g
twarogu sernikowego400 ml
śmietany 18%1 łyżeczka
cukru waniliowego40 g budyniu (
waniliowego)1
limonka3 łyżeczki kandyzowanej skórki z
pomarańczyPOLEWA:1/2 ciemnej
czekolady (70% cocoa)opcjonalnie 1/3
białej czekolady dla akcentuPRZYGOTOWANIE
spodu sernika:
Herbatniki kruszymy za pomocą blendera lub tłuczka do
mięsa i woreczka foliowego.
Margarynę roztapiamy i dodajemy do pokruszonych
herbatników. Wszystko razem dokładnie łączymy. Uzyskaną masę układamy na dnie silikonowej foremki i ugniatamy palcami. Jeśli nie posiadacie foremki silikonowej, wyłóżcie tortownicę papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki na ok. 20 min.PRZYGOTOWANIE masy sernikowej:Do miski wbijamy
jajka i rozcieramy je z
cukrem. Dodajemy startą skórkę i
sok z limonki. Następnie dokładamy
sera twarogowego,
śmietany,
cukru waniliowego oraz budyniu. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera na niskich obrotach. Na końcu dodajemy kandyzowaną skórkę z
pomarańczy i delikatnie mieszamy.Gotową masę sernikową przelewamy do formy na spód z
herbatników. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 60 min.Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 60 min. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.Sernik dekorujemy
polewą czekoladową po całkowitym ostygnięciu ciasta. Najlepiej wstawić sernik do lodówki na całą noc.
Czekoladę rozpuszczamy za pomocą kąpieli
wodnej.
Czekoladę przekładamy do szklanej miski, którą ustawiamy na garnku z gotującą się
wodą.Polewę rozprowadzamy na serniku za pomocą pędzelka, wedle własnych upodobań.