Wykonanie
Po raz kolejny podkreślę, że kuchnia włoska rozczula moje
kubki smakowe. Często przygotowuję dania gdzie podstawą są włoskie
makarony. Komponując kolejny sos do
makarony staram się, aby był niepowtarzalny. Chodź nie jest klasykiem,
rodem ze
słonecznej Italii to zachowuje w sobie włoskie akcenty. Dziś chciałbym Was zaprosić na moje farfalle w kremowym sosie
serowym. Bazę sosu przygotowałem z
sera brie i
parmezanu. Do tego aromatyczne
przyprawy i gotowe. Mam nadzieje, że moja dzisiejsza kulinarna inspiracja zachęci Was do eksperymentowania w kuchni.



Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 14 , 00 złSKŁADNIKI:4 szklanki
makaronu farfalle (kokardki)100 g
sera brie1/2 szklanki startego
parmezanu1 szklanka
śmietany 12%1
czerwona cebulanatka pietruszkioliwaoreganobazyliasól,
pieprz białyPRZYGOTOWANIE:Na
oliwie szklimy posiekaną w kostkę
czerwoną cebulę. Dodajemy
śmietanę, pokrojony
ser brie i starty
parmezan. Dolewamy 1/2 szklanki przegotowanej
wody. Smażymy na małym ogniu do momentu, aż
sery się rozpuszczą. W
między czasie wstawiamy
makaron do gotowania. Sos doprawiamy szczyptą
oregano,
bazylii,
solą i
białym pieprzem. Ugotowany
makaron odcedzamy z
wody i dodajemy do
serowego sosu. Wszystko posypujemy posiekana
natką pietruszki i mieszamy. Wykładamy na talerz i posypujemy
płatkami parmezanu. Smacznego.