Wykonanie
Ziemniak często niedoceniany, a jednak jest jednym z moich ulubionych warzyw. Zarówno jako dodatek do dań, jak również
ziemniak w roli głównej . Uwielbiam go za jego szeroki wachlarz wykorzystania w kuchni. Już od dłuższego czasu chodziła mi po głowie zapiekanka ziemniaczana. Dziś chciałbym zaprezentować ją w moim wykonaniu. Mam nadzieję, że zainspirowałem Was i pokusicie się na na przygotowanie mojego przepisu. Miłego pichcenia Wam życzę.



Czas przygotowania: 60 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 21 , 00 złSKŁADNIKI:1 kg
ziemniaków250 g startego
żółtego sera ( użyłem
sera edamskiego)550 g
kiełbasy ( np. śląskiej)300 g
śmietany 18%2
cebule czerwonenatka pietruszki2 łyżeczki
masła2 łyżeczki
majeranku1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
czerwonej papryki słodkiej
sól,
pieprzPRZYGOTOWANIE
ziemniaków:
Ziemniaki obieramy i wstawiamy do gotowania w osolonej wodzie. Kontrolujcie stan
ziemniaków, powinny być w pół ugotowane. Następnie
ziemniaki kroimy w plastry o grubości ok 0,5 cm.PRZYGOTOWANIE farszu:
Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w
pióra cebulę. Gdy
kiełbasa z
cebulą się zarumieni, dodajemy
majeranek,
oregano,
czerwoną paprykę,
sól i
pieprz. Chwilę zasmażamy i dodajemy
śmietanę. Farsz redukujemy do zgęstnienia. Pod koniec smażenia dodajemy świeżo posiekaną
natkę pietruszki.PRZYGOTOWANIE zapiekanki:Dno naczynia żaroodpornego smarujemy
masłem. Na spód naczynia wykładamy warstwę z pokrojonych w plastry
ziemniaków. Na nich układamy 1/2 przygotowanego farszu i posypujemy 1/3
startego sera. Następnie warstwa z
ziemniaków, farsz,
ser i znów
ziemniaki. Na końcu
ziemniaki posypujemy
oregano i
serem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika na 40 min w temp. 200'C. Ostatnie 15 min. pieczemy bez przykrycia. Najlepiej z opcją termoobiegu. Smacznego życzę :)