ßßß
Cookit - przepis na Ciasto orzechowe:
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Ciasto orzechowe:
Składniki
Ciasto francuskie
Jajko
Cukier puder
Orzech włoski
Mąka
Proszek do pieczenia
Mleko
Cukier
Cukier waniliowy
Otręby
Wanilia
Masło
Wykonanie
Zbliża się Wielkanoc. Poszukujemy przepisów na różne ciasta, aby później zaskoczyć gości. Ciasto
orzechowe
z kremem dobrze prezentuje się na wielkanocnym
stole
, a do tego wszystkim smakuje.
Wpis powstał w ramach akcji konkursowej"Wielkanocne wypieki z Delectą".Składniki:2 opakowania
ciasta francuskiego
5
jajek
18 dag
cukru pudru
8 dag
orzechów włoskich
lub laskowych4 łyżki
mąki
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
DelectaKrem:2 szklanki
mleka
10 dag
cukru
2 łyżeczki
cukru waniliowego
Delecta2
torebki
budyniu
waniliowego
Delectakostka
masła
(25 dag)
Ciasto francuskie
rozmrażamy i rozkładamy na blaszcze wysypanej
mąką
. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze temp. 200 stopni (dwa placki).Ciasto
orzechowe
:Ucieramy 4
żółtka
z połową
cukru pudru
. Dodajemy 4
białka
ubite z resztą
cukru
, mielone
orzechy
i
mąkę
z
proszkiem do pieczenia
. Blaszkę smarujemy
margaryną
, wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto. Pieczemy pół godziny w temperaturz 150 stopni.Krem:Łączymy
mleko
z
cukrem
,
cukrem waniliowym
i
budyniem
w proszku. Gotujemy, studzimy i ucieramy z
masłem
.Jeden upieczony płat
ciasta francuskiego
smarujemy połową kremu. Przykrywamy
ciastem
orzechowym
, smarujemy resztą kremu i przykrywamy drugim płatem
ciasta francuskiego
. Wierzch ciasta posypujemy
cukrem pudrem
.Smacznego!
Źródło:
http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/03/ciasto-orzechowe-z-kremem.html
Przepisy powiązane
Łączna liczba wyświetleń
Łączna liczba wyświetleń
Łączna liczba wyświetleń
Łączna liczba wyświetleń
Łączna liczba wyświetleń
Składniki powiązane (0)