ßßß Cookit - przepis na Ciasto orzechowe:

Ciasto orzechowe:

nazwa

Wykonanie

Zbliża się Wielkanoc. Poszukujemy przepisów na różne ciasta, aby później zaskoczyć gości. Ciasto orzechowe z kremem dobrze prezentuje się na wielkanocnym stole, a do tego wszystkim smakuje.
Wpis powstał w ramach akcji konkursowej
"Wielkanocne wypieki z Delectą".
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
5 jajek
18 dag cukru pudru
8 dag orzechów włoskich lub laskowych
4 łyżki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
Krem:
2 szklanki mleka
10 dag cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego Delecta
2 torebki budyniu waniliowego Delecta
kostka masła (25 dag)
Ciasto francuskie rozmrażamy i rozkładamy na blaszcze wysypanej mąką. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze temp. 200 stopni (dwa placki).
Ciasto orzechowe:
Ucieramy 4 żółtka z połową cukru pudru. Dodajemy 4 białka ubite z resztą cukru, mielone orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Blaszkę smarujemy margaryną, wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto. Pieczemy pół godziny w temperaturz 150 stopni.
Krem:
Łączymy mleko z cukrem, cukrem waniliowym i budyniem w proszku. Gotujemy, studzimy i ucieramy z masłem.
Jeden upieczony płat ciasta francuskiego smarujemy połową kremu. Przykrywamy ciastem orzechowym, smarujemy resztą kremu i przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/03/ciasto-orzechowe-z-kremem.html