Wykonanie
Tort, który proponuję to tort szwarcwaldzki zwany również Czarnolas . Jednak nieważne jak się on nazywa. Jest wyśmienity, a
wiśnie z kompotu lub świeże dodają mu niezapomnianego smaku.

Składniki (duża tortownica):8
jajek150 g
mąki tortowej150 g
cukru1 łyżka
cukru pudruodrobina
soli0,5
proszku do pieczenia750 g
śmietany1
budyń czekoladowy2 łyżki
kakaoaromat migdałowy1 kompot
wiśniowy1 szklanka ponczu3 łyżeczki
żelatyny1
cukier waniliowyMąkę i
kakao mieszamy, dodajemy
budyń czekoladowy,
proszek do pieczenia. Do
żółtek dodajemy troszeczkę
aromatu migdałowego. Ubijamy
białka na sztywną pianę, wsypujemy
cukier i
cukier waniliowy. Do tego dodajemy energicznie
żółtka oraz
sypkie produkty. Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.
Żelatynę zalewamy 0,5 szklanki wrzącej
wody. Ubijamy
śmietanę i dodajemy do niej
żelatynę oraz 1 łyżkę
cukru pudru.
Wiśnie odsączamy, a kompot wykorzystujemy do ponczu.5 minut po wyjęciu, ciasto odwracamy w tortownicy do góry dnem, aby znikło "wybrzuszenie". Po wystudzeniu, wyjmujemy z formy i odkrajamy to, co wystaje nad blaszką. Przekrajamy na 3 części. Pierwszą warstwę nasączamy mocno ponczem i rozsmarowujemy warstwę
śmietany, a następnie układamy
wiśnie tworząc pierścienie. To samo robimy z drugą i trzecią wartswą. Pozostałą
śmietaną smarujemy wierzch i boki
tortu. Boki
tortu możemy obsypać pokruszonym
biszkoptem lub
płatkami migdałów. Wierzch dekorujemy rozetkami ze
śmietany i ozdabiamy
wiśniami.Tort schładzamy w lodówce 2-3 godziny.Smacznego!
