ßßß Cookit - przepis na Ciasto z brzoskwiniami i bitą śmietaną

Ciasto z brzoskwiniami i bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Biszkopt, budyniowy krem, brzoskwinie, bita śmietana i wiórki czekoladowe - a jakże efektowny rezultat. Ciasto jest pyszne, lekkie i orzeźwiające. Po prostu palce lizać!
Składniki:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 torebka cukru waniliowego
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
brzoskwinie w puszce
2 torebki budyniu śmietankowego (każdy na dwie szklanki mleka)
2 szklanki soku pomarańczowego z kartonu
3 szklanki śmietany kremówki
6 łyżek cukru pudru
3 torebki śmietan fix
starta czekolada
Żółtka ucieramy z cukrem. Białka ubijamy z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy z żółtkami i łączymy z ubitymi białkami. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostudzeniu na cieście układamy osączone i pokrojone brzoskwinie.
Proszek budyniowy mieszamy ze szklanką syropu brzoskwiniowego z puszki. Sok pomarańczowy podgrzewamy z pozostałym syropem. Mieszając wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy.
Kremem budyniowym przykrywamy brzoskwinie i wyrównujemy. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fix. Bitą śmietanę rozsmarowujemy na kremie budyniowym. Na tarce ścieramy czekoladę i posypujemy wierzch ciasta.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/01/ciasto-z-brzoskwiniami-i-bita.html