Wykonanie
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Na naszych stołach nie może zabraknąć pierniczków. Wczoraj przygotowałam ciasto, a dzisiaj razem z moją córką Alicją upiekłyśmy je. Ogromną frajdę sprawiło nam ich ozdabianie.
Składniki:2 kg
mąki szymanowskiej0,5 kg
masła lub
margaryny1 słoik
miodu sztucznego (taki jak od
dżemu)2,5 szklanki
cukru4 op.
przyprawy do pierników (po 2 dag)14 zmielonych
goździków20 sztuk zmielonego
ziela angielskiego1 paczka
kakao (ilość według uznania)5 jaj1,5 szklanki
mleka1,5 łyżeczki
sody oczyszczonejZ jednej szklanki
cukru robimy karmel. Kiedy będzie ciemny odstawiamy i wlewamy 0,5 szklanki ciepłej
wody. Do tego dodajemy
masło,
miód,
przyprawy,
kakao, pozostałą część
cukru,
mleko i wszystko gotujemy. Po ostudzeniu wsypujemy
mąkę (ok. 1,5 kg). W małej ilości
wody rozpuszczamy
sodę i wlewamy do ciasta. Na koniec dodajemy ubite
jajka. Dodajemy pozostałą część
mąki. Wszystko mieszamy i zostawiamy do następnego dnia. Ciasto dzielimy na małe porcje i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami wykrawamy pierniczki i pieczemy w temperaturze 210 stopni około 9 minut. Po ostudzeniu dekorujemy je.Smacznego!