ßßß
Składniki:2 kg mąki szymanowskiej0,5 kg masła lub margaryny1 słoik miodu sztucznego (taki jak od dżemu)2,5 szklanki cukru4 op. przyprawy do pierników (po 2 dag)14 zmielonych goździków20 sztuk zmielonego ziela angielskiego1 paczka kakao (ilość według uznania)5 jaj1,5 szklanki mleka1,5 łyżeczki sody oczyszczonejZ jednej szklanki cukru robimy karmel. Kiedy będzie ciemny odstawiamy i wlewamy 0,5 szklanki ciepłej wody. Do tego dodajemy masło, miód, przyprawy, kakao, pozostałą część cukru, mleko i wszystko gotujemy. Po ostudzeniu wsypujemy mąkę (ok. 1,5 kg). W małej ilości wody rozpuszczamy sodę i wlewamy do ciasta. Na koniec dodajemy ubite jajka. Dodajemy pozostałą część mąki. Wszystko mieszamy i zostawiamy do następnego dnia. Ciasto dzielimy na małe porcje i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami wykrawamy pierniczki i pieczemy w temperaturze 210 stopni około 9 minut. Po ostudzeniu dekorujemy je.Smacznego!
