ßßß Cookit - przepis na Pierniczki

Pierniczki

nazwa

Wykonanie

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Na naszych stołach nie może zabraknąć pierniczków. Wczoraj przygotowałam ciasto, a dzisiaj razem z moją córką Alicją upiekłyśmy je. Ogromną frajdę sprawiło nam ich ozdabianie.
Składniki:
2 kg mąki szymanowskiej
0,5 kg masła lub margaryny
1 słoik miodu sztucznego (taki jak od dżemu)
2,5 szklanki cukru
4 op. przyprawy do pierników (po 2 dag)
14 zmielonych goździków
20 sztuk zmielonego ziela angielskiego
1 paczka kakao (ilość według uznania)
5 jaj
1,5 szklanki mleka
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Z jednej szklanki cukru robimy karmel. Kiedy będzie ciemny odstawiamy i wlewamy 0,5 szklanki ciepłej wody. Do tego dodajemy masło, miód, przyprawy, kakao, pozostałą część cukru, mleko i wszystko gotujemy. Po ostudzeniu wsypujemy mąkę (ok. 1,5 kg). W małej ilości wody rozpuszczamy sodę i wlewamy do ciasta. Na koniec dodajemy ubite jajka. Dodajemy pozostałą część mąki. Wszystko mieszamy i zostawiamy do następnego dnia. Ciasto dzielimy na małe porcje i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami wykrawamy pierniczki i pieczemy w temperaturze 210 stopni około 9 minut. Po ostudzeniu dekorujemy je.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2014/12/pierniczki.html